Co zrobić z czerstwym pieczywem?

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


W Lidlu świeże pieczywo jest na wyciągnięcie ręki każdego dnia. Gdy jednak w domu zostanie nam niewykorzystane pół bochenka chleba lub jakaś bułeczka licząca sobie już zbyt dużo czasu, by wciąż nazywać ją świeżą, warto zastanowić się, co z takim pieczywem zrobić. Lądowanie w koszu na śmieci nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem!

Gdy pieczywo jest jedynie lekko podsuszone, ale wciąż nadaje się do tego, by chrupnąć je bez ryzyka złamania zęba, można… podsuszyć je jeszcze bardziej! Tosty i grzanki to doskonały pomysł na zastosowanie kilku ostatnich kromek chleba.

Zastosowań dla podobnej świeżości pieczywa jest jednak znacznie więcej! Bułka namoczona w mleku świetnie sprawdzi się jako dodatek do kotletów z mielonego mięsa, a gdy mleko zamienimy na przykład na bulion, otrzymamy doskonały farsz do drobiu. Pokrojona w kostkę świetnie nadaje się do pochodzących z włoskiej kuchni sałatek typu panzanella, a gdy zostanie nam trochę chleba bez twardej skórki, możemy dodać go do zupy i całość zmiksować, otrzymując gęsty krem. Jeśli wciąż uważacie, że to za mało, możecie także wykorzystać lekko podstarzałe pieczywo do przygotowania puddingów chlebowych oraz zapiekanek.

A co zrobić, gdy pieczywo już jest tak twarde, że nie da się go ugryźć? Wtedy warto wysuszyć je na kamień, a następnie zetrzeć na tarce, otrzymując w ten sposób… bułkę tartą. A już jej zastosowanie z pewnością doskonale znacie!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!