Concasse

Jeśli spotkałeś się kiedyś z określeniem concasse albo pomidory concasse i nie wiesz, co ono znaczy — nie martw się!  Zaraz wszystko się wyjaśni. Słowo concasse pochodzi z języka francuskiego i oznacza ‛złamaćʼ, ‛zmiażdżyćʼ, ‛zemlećʼ. Concasse robi się najczęściej z warzyw – głównie z pomidorów.

Co to oznacza w praktyce?

Jeśli np. przeczytasz w przepisie, że masz zrobić concasse z pomidorów, to będzie to oznaczało, że musisz obrać pomidory ze skóry, pokroić je na cztery części, wyjąć z nich pestki i pokroić miąższ w nierówną  kostkę. Inny przykład? Concasse z pieprzu. W tym przypadku bierzesz duży i ciężki garnek i za jego pomocą „łamiesz”, czyli rozdrabniasz ziarenka. Łatwe? Oczywiście, że tak!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram