Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Jeśli spotkałeś się kiedyś z określeniem concasse albo pomidory concasse i nie wiesz, co ono znaczy — nie martw się! Zaraz wszystko się wyjaśni. Słowo concasse pochodzi z języka francuskiego i oznacza ‛złamaćʼ, ‛zmiażdżyćʼ, ‛zemlećʼ. Concasse robi się najczęściej z warzyw – głównie z pomidorów.
Co to oznacza w praktyce?
Jeśli np. przeczytasz w przepisie, że masz zrobić concasse z pomidorów, to będzie to oznaczało, że musisz obrać pomidory ze skóry, pokroić je na cztery części, wyjąć z nich pestki i pokroić miąższ w nierówną kostkę. Inny przykład? Concasse z pieprzu. W tym przypadku bierzesz duży i ciężki garnek i za jego pomocą „łamiesz”, czyli rozdrabniasz ziarenka. Łatwe? Oczywiście, że tak!
Trwa ładowanie komentarzy