W zdrowym ciele zdrowy duch!

Zbliża się wiosna – czas, kiedy nieśmiało zaczynamy myśleć o lecie, wylegiwaniu się na plaży, kąpielach w jeziorach czy też basenach. Niektórzy z przerażeniem zerkają w lustro i stwierdzają, że ich figura odbiega od ideału. Podejmujemy więc decyzję, że do lata zgubimy zbędne kilogramy dzięki sportowemu trybowi życia.

Obudź w sobie sportowca!

Przy każdej diecie spotkamy się z teorią, że bez sportu zbyt wiele nie zdziałamy. Aktywny tryb życia wymaga wyrobienia w sobie pewnych nawyków. Z dnia na dzień nie staniesz się biegaczem długodystansowym, nie zostaniesz mistrzem jogi ani nie będziesz robić stu pompek za jednym razem. Zacznij małymi kroczkami. Ćwicz regularnie i staraj się nie wynajdować wymówek, które umożliwiłyby Ci opuszczenie treningu. Początek zawsze jest trudny, ale po miesiącu lub dwóch regularnego wysiłku fizycznego zaczniesz kochać ruch!

Dieta osoby aktywnej

Każdy człowiek potrzebuje racjonalnej, zbilansowanej diety. Osoby uprawiające sport mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, antyoksydanty, niektóre składniki mineralne. Dieta bogata w odpowiednie składniki odżywcze optymalizuje efekty wysiłku.

Pamiętaj, by zawsze uzupełniać płyny. Zrezygnuj ze słodzonych napojów oraz soków. Dziennie powinieneś spożywać ok. 2 litrów płynów pod postacią wody, ziołowych lub owocowych herbat. Pamiętaj, że zapotrzebowanie na płyny wzrasta wraz z temperaturą otoczenia, woda odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu – tworzy komórki, rozprowadza składniki mineralne. Człowiek nie potrafi magazynować płynów, dlatego trzeba dostarczać je regularnie. W zasadzie nie powinniśmy dopuszczać do sytuacji, by odczuwać pragnienie. Uczucie pragnienia to sygnał chroniący przed odwodnieniem. Uzupełnianie płynów powinno odbywać się regularnie – tak, by nasz organizm stale był nawodniony.

Istotną grupę pokarmów stanowią warzywa i owoce, które są źródłem węglowodanów, błonnika oraz witamin. Osoby aktywne fizycznie powinny spożywać 3 porcje warzyw oraz 2 porcje owoców dziennie. Warzywa i owoce możesz spożywać w postaci zup, kremów, soków. Nie ograniczaj się do ulubionych – sięgaj po wszystkie, z każdej grupy kolorystycznej.

Włącz do swojej diety rośliny strączkowe. Są źródłem złożonych węglowodanów, które dostarczają organizmowi energii. Przypomnij sobie o istnieniu grochu, soczewicy, fasoli! Sięgaj po ryż oraz różne rodzaje kasz.

A co ze słodyczami?

Słodycze, przekąski, alkohol ogranicz do minimum. Jeśli nie potrafisz zupełnie zrezygnować z tych produktów, spożywaj je z rozwagą. Nigdy nie stosuj przekąsek jako nagrody po wykonanym zadaniu. Nasz organizm szybko przyzwyczaja się do takiego sposobu nagradzania. Każdorazowy wysiłek będzie wyzwalał potrzebę spożycia czegoś słodkiego.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram