Grillowe SOS. Grilluj I Dipuj

Mięso czy ryby z grilla to smakowitości same w sobie. Ale gdy dodamy do nich sos lub dip, to będzie prawdziwa uczta! Po sosie poznajesz prawdziwego i dobrego szefa kuchni.
  • Dip to gęsty, zawiesisty sos do potraw, podkreślający ich smak.
  • Do dań z grilla warto przygotować kilka rodzajów dipów, żeby każdy mógł je dobrać do swojego smaku i podanego dania.
  • Dipy powinny być świeżo przyrządzone i podane po wcześniejszym schłodzeniu.
  • Dipy to superdodatek do grillowanych warzyw; warzywa można ułożyć wokół na dużym talerzu, a pośrodku ustawić miseczkę z dipem.
  • Bazą dipów jest zwykle jogurt (najlepiej grecki, gęsty), śmietana, majonez, żółtka jaj, ser twarogowy, oliwa lub warzywa strączkowe ugotowane.
  • Typowe dodatki smakowe do dipów to zioła, warzywa, chrzan, ser żółty, pasta sezamowa, upieczone i uwędzone papryki, filety sardeli, musztarda, ostra papryka czy świeże zioła.
  • Pysznym dodatkiem do sosów są salsy, czyli sosy na bazie świeżych pomidorów i ziół z octami smakowymi.
 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram