Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Mięso czy ryby z grilla to smakowitości same w sobie. Ale gdy dodamy do nich sos lub dip, to będzie prawdziwa uczta! Po sosie poznajesz prawdziwego i dobrego szefa kuchni.
- Dip to gęsty, zawiesisty sos do potraw, podkreślający ich smak.
- Do dań z grilla warto przygotować kilka rodzajów dipów, żeby każdy mógł je dobrać do swojego smaku i podanego dania.
- Dipy powinny być świeżo przyrządzone i podane po wcześniejszym schłodzeniu.
- Dipy to superdodatek do grillowanych warzyw; warzywa można ułożyć wokół na dużym talerzu, a pośrodku ustawić miseczkę z dipem.
- Bazą dipów jest zwykle jogurt (najlepiej grecki, gęsty), śmietana, majonez, żółtka jaj, ser twarogowy, oliwa lub warzywa strączkowe ugotowane.
- Typowe dodatki smakowe do dipów to zioła, warzywa, chrzan, ser żółty, pasta sezamowa, upieczone i uwędzone papryki, filety sardeli, musztarda, ostra papryka czy świeże zioła.
- Pysznym dodatkiem do sosów są salsy, czyli sosy na bazie świeżych pomidorów i ziół z octami smakowymi.
Trwa ładowanie komentarzy