Połącz w pary!

Foodpairing to trudna sztuka łączenia pasujących do siebie składników spożywczych. Niektóre kompozycje mogą zaskakiwać, ale w rzeczywistości pasują do siebie doskonale. Są również takie duety, które nawet w najlepszym wydaniu nie przyniosą rozkoszy kubeczkom smakowym. Jesteś ciekaw, które pary warzyw i owoców komponują się najlepiej? To czytaj dalej!

Choć z botanicznego punktu widzenia pomidor to także owoc, chętniej zaliczany jest do warzyw i rzadko występuje w otoczeniu słodkich dodatków. Tymczasem świetne uzupełnienie dla pomidora stanowią… truskawki, maliny, arbuz oraz morele. Maliny oprócz pomidorów świetnie pasują także do szparagów i rabarbaru. Szparagi natomiast, podobnie jak ziemniaki, komponują się doskonale z liczi oraz wspomnianymi już wcześniej morelami. Ziemniaki smakują również w połączeniu z melonem.

Warzywem, które komponuje się ze sporą ilością owoców, jest cebula. Łączyć ją można z żurawinami, borówkami, pomarańczą, mango i czarną porzeczką.

Orzeźwiający ogórek tworzy zgrany duet z mango, truskawką i arbuzem. Ten ostatni z kolei smakuje równie dobrze z dynią. Do dyni natomiast świetnie pasują jabłka i cytryny. Mango oraz pomarańcze powszechnie wykorzystywane w orientalnych kuchniach dobrze łączą się z papryką, marchwią i naciowym selerem.

Listę tych nietypowych połączeń można by ciągnąć bez końca. Faktem jest jednak, że kluczem do sukcesu jest komponowanie ich we właściwej ilości, odpowiednie przyprawienie oraz obróbka. Warto jednak eksperymentować, by odkrywać coraz to nowe smaki! Z pewnością warzywno-owocowe połączenia jeszcze nieraz Was zaskoczą!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram