
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Po pokrojeniu niektórych owoców można zauważyć, że zyskują brzydki brązowawy kolor. Dzieje się tak dlatego, że pod wpływem światła utlenieniu ulegają enzymy oraz witaminy. Jeśli chcesz przygotować sałatkę owocową, która zachowa przez cały wieczór ładny i świeży wygląd, zastosuj się do naszych wskazówek:
• nie krój owoców zbyt drobno;
• po rozdrobnieniu owoców możesz skropić je sokiem z cytryny;
• jeśli boisz się, że cytryna wpłynie negatywnie na smak owoców – przygotuj syrop cukrowy, który również zahamuje proces ciemnienia owoców;
• jeśli pokrojone owoce chcemy zjeść później – przechowujmy je w lodówce;
• rozdrobnione owoce lub sałatkę owocową przykryj folią spożywczą w taki sposób, by folia stykała się z owocami, natomiast wierzch folii wyłóż lodem. Tak przygotowane owoce przechowuj w lodówce.
Pamiętaj również, że sosy dodajemy do sałatek owocowych bezpośrednio przed podaniem. Dzięki temu owoce zachowają świeższy wygląd.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Sernik pistacjowy
- Klasyczna sałatka grecka
- Burek ze szpinakiem
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Łazanki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Jajka na miękko
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Trwa ładowanie komentarzy