Gdy owoce ciemnieją…

Po pokrojeniu niektórych owoców można zauważyć, że zyskują brzydki brązowawy kolor. Dzieje się tak dlatego, że pod wpływem światła utlenieniu ulegają enzymy oraz witaminy. Jeśli chcesz przygotować sałatkę owocową, która zachowa przez cały wieczór ładny i świeży wygląd, zastosuj się do naszych wskazówek:

• nie krój owoców zbyt drobno;

• po rozdrobnieniu owoców możesz skropić je sokiem z cytryny;

• jeśli boisz się, że cytryna wpłynie negatywnie na smak owoców – przygotuj syrop cukrowy, który również zahamuje proces ciemnienia owoców;

• jeśli pokrojone owoce chcemy zjeść później – przechowujmy je w lodówce;

• rozdrobnione owoce lub sałatkę owocową przykryj folią spożywczą w taki sposób, by folia stykała się z owocami, natomiast wierzch folii wyłóż lodem. Tak przygotowane owoce przechowuj w lodówce.

Pamiętaj również, że sosy dodajemy do sałatek owocowych bezpośrednio przed podaniem. Dzięki temu owoce zachowają świeższy wygląd.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram