Drzewny aromat. Na czym grillować, żeby było jeszcze pyszniej?

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Grillując, dodaj do węgla namoczone drewno − dym powstały w wyniku jego spalania jest bardzo aromatyczny i aromatem tym przesiąkają potrawy. Drewno dodajemy w postaci wiórów lub małych kawałków. I jedne, i drugie najlepiej namoczyć przed użyciem do grillowania. Jakiego drewna użyć, grillując poszczególne potrawy?

  • Jabłoń – najlepiej pasuje do drobiu
  • Orzech – dodaj go, grillując wieprzowinę
  • Klon – jest dobry do dziczyzny i wieprzowiny, ma mocny aromat
  • Olcha – idealna do owoców morza

Pamiętaj o tym, by wędzić pod przykryciem, bo wtedy drewno nie zapali się.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!