Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kilka podstawowych zasad, które sprawiają, że grillowane dania są nie tylko smaczne, ale też zdrowe:
- czysty grill – przed każdym użyciem ruszt trzeba porządnie wyczyścić, resztki mogą być źródłem zatruć
- nie grillujemy żywności zamrożonej lub tylko częściowo rozmrożonej
- nie grillujemy potraw peklowanych z użyciem saletry − saletra pod wpływem wysokiej temperatury rozkłada się, wydzielając między innymi rakotwórcze nitrozoaminy
- potrawy tłuste grillujemy na aluminiowych, perforowanych tackach − wytapiający się z mięsa tłuszcz, kapiąc na rozżarzone węgle, wydziela szkodliwe substancje (węglowodory aromatyczne, tzw. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), powstające w wyniku zetknięcia się tłuszczu z węglem drzewnym
- do grillowania nie używamy mięsa peklowanego ani wędzonego
- staramy się używać naturalnych podpałek, spalających się całkowicie i w sposób bezwonny (z naturalnej parafiny lub białego papieru) − mięso nie przesiąka ich zapachem i szkodliwymi substancjami
- nie dodajemy kostek rozpałki w trakcie grillowania
- jako podpałki nie używamy ropy, bo uwolnione z niej szkodliwe substancje lotne przenikają do potraw
Trwa ładowanie komentarzy