Jak grillować zdrowo?

 

Kilka podstawowych zasad, które sprawiają, że grillowane dania są nie tylko smaczne, ale też zdrowe:
  • czysty grill – przed każdym użyciem ruszt trzeba porządnie wyczyścić, resztki mogą być źródłem zatruć
  • nie grillujemy żywności zamrożonej lub tylko częściowo rozmrożonej 
  • nie grillujemy potraw peklowanych z użyciem saletry − saletra pod wpływem wysokiej temperatury rozkłada się, wydzielając między innymi rakotwórcze nitrozoaminy
  • potrawy tłuste grillujemy na aluminiowych, perforowanych tackach − wytapiający się z mięsa tłuszcz, kapiąc na rozżarzone węgle, wydziela szkodliwe substancje (węglowodory aromatyczne, tzw. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), powstające w wyniku zetknięcia się tłuszczu z węglem drzewnym 
  • do grillowania nie używamy mięsa peklowanego ani wędzonego
  • staramy się używać naturalnych podpałek, spalających się całkowicie i w sposób bezwonny (z naturalnej parafiny lub białego papieru) − mięso nie przesiąka ich zapachem i szkodliwymi substancjami
  • nie dodajemy kostek rozpałki w trakcie grillowania
  • jako podpałki nie używamy ropy, bo uwolnione z niej szkodliwe substancje lotne przenikają do potraw

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram