Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Czy ten dżem to dżem z porzeczki czy jagód? Czy ta partia sałatki była przyprawiana na ostro czy łagodnie? I co, do choinki, znajduje się w tym słoiku znalezionym na tyłach spiżarni?!
Jak często mieliście podobne dylematy, stojąc przed półką z domowymi przetworami? Z pewnością nie raz! Przyklejanie etykiet podczas przygotowywania produktów w słoikach mogło wydawać się pracochłonne, kosztowne i… zbędne. Tymczasem nie tylko ułatwi to poruszanie się po spiżarni w poszukiwaniu smakołyków, ale też jest bardzo proste i tanie!
Przygotuj etykiety
Jeśli etykiety mają pełnić funkcję jedynie praktyczną, może być to zwykła biała kartka, opisana odręcznie nazwą przetworu. Jeśli zależy Wam na estetyce, możecie wydrukować wybrany wzór gotowych etykiet – nasze propozycje znajdziecie tutaj – wystarczy, że je wydrukujecie! Następnie wytnijcie je dokładnie i zabierajcie się do klejenia. A jak to zrobić bez kleju pod ręką? Oto jak!
Mleko zamiast kleju
Słoiki z przetworami przetrzyj suchą szmatką i oczyść je z zanieczyszczeń. Na spodeczek wylej odrobinę mleka i zamocz w nim spodnią stronę etykiety. Przyłóż etykietkę do słoika, przetrzyj ostrożnie suchą szmatką, usuwając nadmiar płynu, a następnie odstaw do wyschnięcia. I gotowe! Etykietki przyklejone w ten sposób świetnie trzymają się suchych słoików. A jeśli będziecie chcieli je usunąć po opróżnieniu ich zawartości, wystarczy, że umyjecie słoik pod ciepłą wodą. Prawda, że proste?
Trwa ładowanie komentarzy