Jak łączyć sery z owocami?

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Owocowe wino i ser? Do tego połączenia nie trzeba chyba nikogo przekonywać! Okazuje się jednak, że sery smakują świetnie także w towarzystwie owoców, które nie występują w formie płynnej. Zastanawiacie się, jakie owoce można łączyć z serami? Pędzimy z podpowiedzią!

Sery żółte

Sery żółte mogą różnić się między sobą smakiem oraz konsystencją, dlatego też owoce należy dobierać z myślą o konkretnym gatunku sera. Uniwersalne mogą okazać się winogrona, gruszki, jabłka lub suszone owoce takie jak żurawina czy morele.

Miękkie sery pleśniowe

Do miękkich serów porośniętych białą pleśnią pasuje większość owoców. W ich towarzystwie świetnie sprawdzają się owoce jagodowe, takie jak truskawki, porzeczki czy jeżyny. Równie ciekawe doznania smakowe zapewnia połączenie ich z miodowym melonem. Miękkie sery pleśniowe podawać można nie tylko ze świeżymi, ale również z suszonymi lub przetworzonymi owocami np. w formie dżemów lub konfitur.

Sery z niebieską pleśnią

Intensywne w smaku i zapachu sery z niebieską pleśnią doskonale komponują się z owocami, które równoważą go swoją słodyczą. Koniecznie wypróbujcie je w towarzystwie winogron, gruszek, jabłek lub fig. Uzupełnieniem tego połączenia mogą być rozmaite orzechy, które także świetnie się komponują z tym gatunkiem serów. Te połączenia smakują doskonale zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Sery kozie

Charakterystyczny smak serów kozich idealnie równoważą takie owoce jak gruszki, jabłka, brzoskwinie, morele lub figi.

Twarożki i miękkie białe sery

Ta grupa serów jest najbardziej uniwersalna, jeśli chodzi o łączenie ich z owocami. Komponują się doskonale zarówno z owocami świeżymi, jak i suszonymi czy przetworzonymi. Świetnie pasują do nich owoce jagodowe (np. truskawki, maliny, jagody) oraz pestkowe (śliwki, brzoskwinie, morele), ale także owoce tropikalne takie jak mango czy melon.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!