Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Owocowe wino i ser? Do tego połączenia nie trzeba chyba nikogo przekonywać! Okazuje się jednak, że sery smakują świetnie także w towarzystwie owoców, które nie występują w formie płynnej. Zastanawiacie się, jakie owoce można łączyć z serami? Pędzimy z podpowiedzią!
Sery żółte
Sery żółte mogą różnić się między sobą smakiem oraz konsystencją, dlatego też owoce należy dobierać z myślą o konkretnym gatunku sera. Uniwersalne mogą okazać się winogrona, gruszki, jabłka lub suszone owoce takie jak żurawina czy morele.
Miękkie sery pleśniowe
Do miękkich serów porośniętych białą pleśnią pasuje większość owoców. W ich towarzystwie świetnie sprawdzają się owoce jagodowe, takie jak truskawki, porzeczki czy jeżyny. Równie ciekawe doznania smakowe zapewnia połączenie ich z miodowym melonem. Miękkie sery pleśniowe podawać można nie tylko ze świeżymi, ale również z suszonymi lub przetworzonymi owocami np. w formie dżemów lub konfitur.
Sery z niebieską pleśnią
Intensywne w smaku i zapachu sery z niebieską pleśnią doskonale komponują się z owocami, które równoważą go swoją słodyczą. Koniecznie wypróbujcie je w towarzystwie winogron, gruszek, jabłek lub fig. Uzupełnieniem tego połączenia mogą być rozmaite orzechy, które także świetnie się komponują z tym gatunkiem serów. Te połączenia smakują doskonale zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Sery kozie
Charakterystyczny smak serów kozich idealnie równoważą takie owoce jak gruszki, jabłka, brzoskwinie, morele lub figi.
Twarożki i miękkie białe sery
Ta grupa serów jest najbardziej uniwersalna, jeśli chodzi o łączenie ich z owocami. Komponują się doskonale zarówno z owocami świeżymi, jak i suszonymi czy przetworzonymi. Świetnie pasują do nich owoce jagodowe (np. truskawki, maliny, jagody) oraz pestkowe (śliwki, brzoskwinie, morele), ale także owoce tropikalne takie jak mango czy melon.
Trwa ładowanie komentarzy