Jak łączyć sery z owocami?

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Owocowe wino i ser? Do tego połączenia nie trzeba chyba nikogo przekonywać! Okazuje się jednak, że sery smakują świetnie także w towarzystwie owoców, które nie występują w formie płynnej. Zastanawiacie się, jakie owoce można łączyć z serami? Pędzimy z podpowiedzią!

Sery żółte

Sery żółte mogą różnić się między sobą smakiem oraz konsystencją, dlatego też owoce należy dobierać z myślą o konkretnym gatunku sera. Uniwersalne mogą okazać się winogrona, gruszki, jabłka lub suszone owoce takie jak żurawina czy morele.

Miękkie sery pleśniowe

Do miękkich serów porośniętych białą pleśnią pasuje większość owoców. W ich towarzystwie świetnie sprawdzają się owoce jagodowe, takie jak truskawki, porzeczki czy jeżyny. Równie ciekawe doznania smakowe zapewnia połączenie ich z miodowym melonem. Miękkie sery pleśniowe podawać można nie tylko ze świeżymi, ale również z suszonymi lub przetworzonymi owocami np. w formie dżemów lub konfitur.

Sery z niebieską pleśnią

Intensywne w smaku i zapachu sery z niebieską pleśnią doskonale komponują się z owocami, które równoważą go swoją słodyczą. Koniecznie wypróbujcie je w towarzystwie winogron, gruszek, jabłek lub fig. Uzupełnieniem tego połączenia mogą być rozmaite orzechy, które także świetnie się komponują z tym gatunkiem serów. Te połączenia smakują doskonale zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Sery kozie

Charakterystyczny smak serów kozich idealnie równoważą takie owoce jak gruszki, jabłka, brzoskwinie, morele lub figi.

Twarożki i miękkie białe sery

Ta grupa serów jest najbardziej uniwersalna, jeśli chodzi o łączenie ich z owocami. Komponują się doskonale zarówno z owocami świeżymi, jak i suszonymi czy przetworzonymi. Świetnie pasują do nich owoce jagodowe (np. truskawki, maliny, jagody) oraz pestkowe (śliwki, brzoskwinie, morele), ale także owoce tropikalne takie jak mango czy melon.

Trwa ładowanie komentarzy