Wino i ser to często para doskonała. A jak połączyć te dwa szlachetne produkty w duet idealny? Poznaj podstawowe zasady, dzięki którym odniesiesz sukces, zachowując zadowalający balans smaku wina i sera.

Podstawy łączenia win i serów

Ogólnie przyjęta zasada zaleca łączenie serów o intensywnym smaku, takich jak parmezan czy pecorino, z równie intensywnymi winami, często czerwonymi. Do serów bardziej delikatnych i kremowych, szczególnie typu szwajcarskiego (np. gruyère, raclette) i holenderskiego (czyli popularnej goudy czy sera edam), pasują wina białe i różowe. Następnym razem, kiedy staniesz przed wyborem serów i win – pamiętaj, że sięgając po wytrawne wino czerwone, warto zaopatrzyć się w intensywny i aromatyczny ser.

Wino i ser z jednego regionu

Jeśli chcesz urządzić dla znajomych wieczór z winami i serem, a nie wiesz, na co się zdecydować, warto postawić na jeden region. Wiele regionów, zarówno włoskich, jak i francuskich, słynie z tak samo doskonałych win, jak i serów. Włoski region słynący z win i serów to oczywiście Toskania. Szczególnie region Maremma – produkuje się tutaj czerwone wino, a także pyszny, owczy ser – Pecorino Toscano. Jeśli chodzi o regiony francuskie, doskonale sprawdzi się połączenie serów i win z Burgundii czy Lotaryngii.

Zasada kontrastu w łączeniu win i serów

Istnieje jeszcze inny schemat łączenia win i serów, jednak zdecydowanie częściej sięgają po niego doświadczeni koneserzy win i serów. Gdyż wino i ser możesz połączyć także na zasadzie kontrastu. Przykładowo, sięgając po wytrawne wino czerwone, w myśl tej zasady, powinieneś podać do niego zdecydowanie delikatniejszy ser. Jednak zachowanie balansu w tym przypadku może być nie lada wyzwaniem.

Jakie sery dobrać do wina białego?

Z winami białymi komponują się zarówno sery z białą pleśnią, takie jak camembert i brie, jak i kozie. Delikatne i schłodzone białe wino lekko podkreśli smak tych serów, nie dominując go. Jeśli wybierzesz dość słodkie białe wino, możesz do niego podać także sery z niebieską pleśnią, jak gorgonzola.

Jakie sery dobrać do wina czerwonego?

Mocne czerwone wino tworzy parę z serami pełnymi w smaku. Możesz sięgnąć po twarde sery żółte, takie jak: parmezan, grana padano czy radamer. Sprawdzi się tutaj także cheddar. Jeśli chcesz do swojej deski serów dodać także sery wędzone, czerwone wino również do nich będzie doskonałym dodatkiem.

Jakie sery dobrać do wina musującego?

Wina musujące także sprawdzą się jako dodatek do serów. Jednak najlepiej wybrać sery tłuste! Sięgnij po gruyère, edam lub roquefort. Wino musujące nada tłustym serom lekkość, a takie połączenie nie będzie dla podniebienia ani zbyt intensywne, ani zbyt mdłe.

Deska serów

Poznaj nasz trik na doskonale skomponowaną deskę serów. Zobaczysz, jak przygotować deskę pełną serów, owoców i orzechów. Taka przekąska zachwyca nie tylko efektownym wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Bo dobrze skomponowane wino, sery i owoce to recepta na sukces zarówno kulinarny, jak i towarzyski!

Przekonaj się sam!

Zaopatrz się w wina białe, czerwone i musujące. Wybierz różne rodzaje sera – z białą i niebieską pleśnią, twarde i żółte, a także te kremowe o delikatnej konsystencji. I próbuj! Znajdź swoje ulubione połączenie, bo często to, które na pozór wydaje się zupełnie nieprawdopodobne, okazuje się strzałem w dziesiątkę!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram