Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Jeśli podczas gotowania bądź pieczenia nie wąchamy jajek, które wbijamy bezpośrednio do potrawy lub deseru, możemy któregoś dnia się rozczarować. Jedno zepsute jajko może bowiem zrujnować całe danie. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Warto wcześniej zastosować prosty test, który pozwoli nam upewnić się, że jajka, których zamierzamy użyć, są świeże. Jak go wykonać? Bez rozbijania skorupki!
Jak sprawdzić świeżość jaj?
Zepsute jajka, w przeciwieństwie do świeżych, są wypełnione powietrzem. Dlatego najskuteczniejszym sposobem jest przeprowadzenie testu świeżości jaj w wodzie. Trik jest prosty. Jeżeli położymy jajko poziomo na dnie naczynia, a ono po chwili obróci się pionowo i uniesie do góry, to znaczy, że jest stare. Jeżeli jajko uniesie się troszkę do góry, to jego świeżość także jest wątpliwa. Jeśli umieścimy jajko na dnie naczynia, a ono spokojnie będzie na nim leżeć poziomo, nie unosząc się do góry, to znaczy, że jest świeże i możemy je spokojnie wykorzystać do przygotowania naszej potrawy bądź deseru.
Dla początkujących i zaawansowanych
Ten prosty i skuteczny trik przyda się w kuchni każdemu. Nie tylko tym, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną podróż, ale także tym, którzy stworzyli już mnóstwo przepysznych dań i deserów. Przekonaj się sam, jakie to łatwe, i przetestuj nasz trik już dzisiaj.
Trwa ładowanie komentarzy