Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Nalewanie piwa jest swego rodzaju sztuką. Niektórzy twierdzą, że tylko odpowiednio nalane piwo zachowuje swoje właściwości zarówno smakowe, jak i zapachowe. Aby zrobić to prawidłowo, niezbędna jest znajomość kilku prostych zasad, dzięki którym unikniesz między innymi problemów z pieniącym się nadmiernie trunkiem czy niemieszczącym się piwem w kuflu. Poznaj pięć zasad, które dotyczą zarówno nalewania piwa z butelki, jak i z kija!
Szklankę do piwa należy przepłukać zimną wodą. Czynność ta służy temu, by nie tworzyła się nadmierna piana. Woda bowiem stanowi swoisty smar dla porowatej powierzchni szkła.
W przypadku nalewania piwa z kija szklanka w stosunku do nalewaka powinna być ustawiona pod kątem 45°. Piwo powinno być nalewane po ściance, ale koniec nalewaka nie może dotykać powierzchni szkła.
Następnie kiedy szklanka jest zapełniona w 3/4, oddalając szklankę od nalewaka, tworzymy pianę dzięki uderzaniu strumienia piwa o lustro cieczy w szklance.
Piwo z butelki nalewamy w dwóch etapach. Przechylamy szklankę pod kątem 45° i nalewamy po ściance do 2/3 wysokości.
Gdy piwo osiągnie 2/3 wysokości, pozostałą część piwa nalewamy od góry.
Wówczas tworzy się estetyczna 2–3-centymetrowa piana.
Trwa ładowanie komentarzy