Zasady przechowywania pieczywa

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Każdy lubi smaczne i świeże pieczywo – więc jak należy je przechowywać, byśmy mogli cieszyć się jego smakiem jak najdłużej? Najszybciej świeżość traci chleb pszenny. Najdłużej smak oraz wilgoć zachowa chleb pieczony z mąki żytniej na zakwasie – przechowywany w odpowiednich warunkach świeżość potrafi zachować nawet do 10 dni.

Aby Twoje pieczywo nie zestarzało się, zanim je spożyjesz, powinieneś pamiętać o kilku ważnych zasadach:

  1. Pieczywo zostawione na wierzchu wysuszy się lub spleśnieje.
  2. Chleb przechowujemy w temperaturze pokojowej.
  3. Kupując chleb, wybieraj torebki papierowe.
  4. Nie trzymaj ciepłego chleba w plastikowych workach czy torebkach foliowych – pieczywo zaparzy się.
  5. Pieczywo najlepiej przechowywać w drewnianych chlebakach – odprowadzają wilgoć na zewnątrz, nie dopuszczając wilgoci do wewnątrz.
  6. Utrzymuj chlebak w czystości – nie dopuść, by rozwinęła się w nim pleśń.
  7. Wietrz chlebak.
  8. Jeśli nie masz miejsca na chlebak – wybierz wiklinowy koszyczek, wyłożony bawełnianą lub lnianą serwetką, która będzie chronić pieczywo przed wysychaniem.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!