zobacz film

Jabłka w karmelu to łatwy i szybki w przygotowaniu deser. Paweł pokaże Ci niezawodny sposób na wyczarowanie tego pysznego i efektownego deseru! Pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Zwłaszcza gdy słodkości z jabłkami należą do ich ulubionych!

Jakie jabłka wybrać?

Najlepiej sięgnąć po jabłka, które są duże, nieobite i przede wszystkim mają piękny, czerwony kolor. Im bardziej kształtne jabłko, tym łatwiej można je zanurzyć w karmelu i odstawić do zastygnięcia.

Jak przygotować jabłka w karmelu?

Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania karmelu! Zaopatrz się także w grubsze patyczki do wbicia w jabłka lub tak jak Paweł wykorzystaj widelce. Będziesz miał pewność, że się nie połamią. Pamiętaj, by ostrożnie obchodzić się z karmelem, jest on bardzo gorący! Aby karmel dobrze przylegał do jabłek, musi być odpowiednio gęsty – Paweł pokaże Ci, jak to sprawdzić!

Przepis na jabłka w karmelu

Składniki:

  • woda – 200 ml
  • cukier – 500 g
  • jabłka – 6 szt.
  • pistacje

Do rondelka wlej wodę, a po chwili dodaj cukier. Gotuj masę, aż osiągnie pożądaną gęstość.

Jabłka dokładnie umyj i pojedynczo zanurzaj w karmelu. Następnie obtocz je w posiekanych pistacjach i odstaw do zastygnięcia.

Sposoby na wykorzystanie jabłek w karmelu

Jabłka w karmelu będą idealną przekąską na wszelkich imprezach dla dzieci. Wyglądają efektownie, więc każdy maluch będzie chciał po nie sięgnąć. Nie powinno ich zabraknąć podczas wszelkiego rodzaju pikników czy festynów. Możesz ozdabiać je w dowolny sposób, obtoczyć w swoich ulubionych orzechach lub dodać do karmelu barwnik, by zmienić ich kolor.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram