Jak przygotować potrawy, by zminimalizować straty składników odżywczych?

Często słyszy się, że jakakolwiek obróbka warzyw i owoców powoduje straty składników odżywczych. Jak powinniśmy przygotowywać warzywa do spożycia, by zachowały jak największą liczbę witamin? Przeczytaj 10 ważnych zasad, dzięki którym będziesz miał pewność, że spożywasz pełnowartościowe posiłki!

Obieraj warzywa i owoce cienko. Pamiętaj, że najwięcej składników odżywczych znajduje się często w samej skórce lub bezpośrednio pod nią.

Po obraniu, jeśli musimy wypłukać warzywa, zróbmy to bardzo szybko.

Nie mocz zbyt długo warzyw, a jeśli już to robisz – gotuj je w tej samej wodzie.

Rozdrobnionych warzyw i owoców nie płuczemy. Utracimy wtedy zbyt wiele cennych składników.

Rozdrobnione warzywa używamy od razu do potraw – nie przechowujemy ich.

Obrane warzywa chronimy przed światłem, pod wpływem którego witaminy B1 i B2 ulegają destrukcji.

Aby witaminy zawarte w warzywach i owocach nie wchodziły w interakcję z metalami – obieraj je narzędziami ze stali nierdzewnej.

Warzywa wrzucaj zawsze bezpośrednio do wrzątku.

Warzywa gotuj w jak najmniejszej ilości wody.

Soki owocowe trzymaj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak świeże jest Twoje podejście do odżywiania? Sprawdź w naszym quizie!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram