Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
- Oczyść grill.
- Ustaw go w miejscu osłoniętym od wiatru oraz takim, by dym z grilla nie kierował się w stronę innych osób.
- Brykiet lub węgiel drzewny ułóż w stożek, użyj nie więcej niż 10-12 sztuk na początek.
- Używając podpałki, najlepiej naturalnej, rozpal grill. Podpałkę obłóż węglem lub brykietem tak, by zapewnić dostęp tlenu.
- Nie przykrywaj grilla – zaczekaj, aż węgiel lub brykiet przepali się i pokryje popiołem, a w środku będzie się żarzył.
- Do żarzących się węgielków stopniowo dodawaj następne i także czekaj, aż się przepalą i pokryją popiołem.
- Żarzący się stożek węgli rozsuń, aby uzyskać płaską warstwę. Umieść ruszt.
- Ruszt posmaruj olejem.
- Na rozgrzanym ruszcie ułóż produkty do grillowania.
- Dokładaj brykietu mniej więcej co 30 min, by utrzymać temperaturę.
Trwa ładowanie komentarzy