Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Odpowiednie nawodnienie jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zaopatrując organizm w odpowiednią dawkę płynów, sprawiamy, że nasza skóra jest dobrze nawilżona i sprężysta. Picie odpowiedniej ilości wody zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej, oczyszcza organizm z toksyn, wpływa na naszą sylwetkę oraz ogólne samopoczucie. Jeśli towarzyszy Ci uczucie pragnienia, organizm wysyła sygnał, że koniecznie musisz uzupełnić niedobór płynów. W wyniku utraty płynów odczuwamy bóle głowy, jest nam gorąco. W skrajnych przypadkach dochodzi do zwiększenia temperatury ciała, zatrzymania pracy nerek, aż w końcu następuje poważne zagrożenie dla życia. Jeśli picie samej wody nie sprawia Ci przyjemności, możesz wzbogacić swoją dietę w odpowiednie warzywa i owoce.
Zaufaj naturze
Nie bez przyczyny latem pojawiają się owoce, które w dużym stopniu składają się z wody. Również owoce egzotyczne, południowe, tropikalne skutecznie gaszą pragnienie i obniżają temperaturę ciała. Tak jak człowiek dostosowywał się przez lata ewolucji do klimatu panującego w danym regionie, tak i rośliny dopasowały się do tego, by zaspokajać określone potrzeby. Ze względu na ochładzające właściwości warzyw i owoców w naszym klimacie przyniosą one ulgę tylko latem. Natomiast zimą negatywnie będą wpływać na ciepłotę naszego ciała.
Poznaj listę owoców i warzyw, którymi ugasisz pragnienie:
- owoce cytrusowe – cytryny, pomarańcze, grejpfruty, pomelo, limonki – działają orzeźwiająco, obniżają temperaturę ciała,
- mięta – jako dodatek do wody czy też innych napojów działa orzeźwiająco,
- arbuz, melon – to egzotyczne owoce, które mniej więcej w 90% składają się z wody,
- ogórek – działa orzeźwiająco, można go dodać do wody, wówczas uzyskujemy odświeżający napój,
- bakłażan, cukinia – to warzywa składające się głównie z wody,
- marchewka,
- jabłko,
- granat,
- truskawki.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kutia
- Śledź w oleju
- Jajka na miękko
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto na pierogi
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba po japońsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Klasyczna sałatka grecka
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Uszka z grzybami
Trwa ładowanie komentarzy