Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kinga Paruzel pokaże Ci, jak najprościej zrobić doskonały, warzywny bulion. Wystarczy garnek z pasującym rozmiarem sitkiem – to znacząco ułatwi Ci pracę. Warzywa i przyprawy umieszczone w sitku oddają swój cudowny aromat do wody, a po ugotowaniu bez problemu odcedzisz bulion. Uzbrój się w cierpliwość, ponieważ bulion będzie tym lepszy, im dłużej będziesz go gotować. Możesz go teraz wykorzystać do przygotowania wielu zup czy sosów. Taki bulion to niezastąpiony dodatek w Twojej kuchni!
Składniki:
- woda – 2 l
- cebula – 1 szt.
- marchew – 2 szt.
- seler naciowy – 3 łodygi
- seler – 0,5 szt.
- korzeń pietruszki – 2 szt.
- por – 0,5 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- kapusta włoska – 1 liść
- natka pietruszki – 1 pęczek
- liście laurowe – 2 szt.
- kilka ziaren pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieramy i oczyszczamy. Cebulę opalamy nad palnikiem, aby wydobyć z niej aromat. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin. Odcedzamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Trwa ładowanie komentarzy