zobacz film

Kinga Paruzel pokaże Ci, jak najprościej zrobić doskonały, warzywny bulion. Wystarczy garnek z pasującym rozmiarem sitkiem – to znacząco ułatwi Ci pracę. Warzywa i przyprawy umieszczone w sitku oddają swój cudowny aromat do wody, a po ugotowaniu bez problemu odcedzisz bulion. Uzbrój się w cierpliwość, ponieważ bulion będzie tym lepszy, im dłużej będziesz go gotować. Możesz go teraz wykorzystać do przygotowania wielu zup czy sosów. Taki bulion to niezastąpiony dodatek w Twojej kuchni! 

 

Składniki:

  • woda – 2 l
  • cebula – 1 szt.
  • marchew – 2 szt.
  • seler naciowy – 3 łodygi
  • seler – 0,5 szt.
  • korzeń pietruszki – 2 szt.
  • por – 0,5 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • kapusta włoska – 1 liść
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • liście laurowe – 2 szt.
  • kilka ziaren pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieramy i oczyszczamy. Cebulę opalamy nad palnikiem, aby wydobyć z niej aromat. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin. Odcedzamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram