zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Jaką cukinię wybrać do przygotowania chipsów?

Jeśli chcesz przygotować chrupiące chipsy, koniecznie sięgnij po twardą i jędrną cukinię – najlepiej jak najmniejszą, łatwo będzie się kroić, a chipsy szybciej się upieką.

Czy obierać cukinię do przygotowania chipsów?

Młodej i twardej cukinii nie musisz obierać. Wystarczy ją tylko dokładnie wyszorować.

Jak najlepiej pokroić cukinię?

Aby chipsy były chrupiące, musisz pokroić cukinię w bardzo cienkie plastry. Najłatwiej będzie Ci to zrobić mandoliną, dzięki której wszystkie plastry będą miały taką samą grubość i upieką się w tym samym czasie. Jeśli nie masz mandoliny, spróbuj pokroić cukinię bardzo cienko – ostrym nożem.

Jak przygotować chipsy z cukinii?

Dokładnie umyj cukinię i pokrój ją w cienkie plastry. Następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jedną część cukinii posmaruj octem balsamicznym, drugą obsyp świeżo startym serem, a trzecią posyp mieszanką cukru pudru i cynamonu lub innych ulubionych przypraw. Susz chipsy w piekarniku przez około 1,5-2 godziny w temperaturze 180°C. Czas suszenia zależy od grubości plastrów cukinii, a także od piekarnika. Najlepiej chipsy obserwować i wyciągnąć z pieca, kiedy osiągną najlepszą dla Ciebie chrupkość.

Jak wykorzystać chipsy z cukinii?

Chipsy z cukinii możesz podać jako dodatek do dipów, ale także dań mięsnych i ryb. Doskonale sprawdzą się podczas każdego wieczoru filmowego w gronie znajomych.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!