
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blaszkę do pieczenia
- papier do pieczenia
- miskę
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Piekarnik rozgrzewamy do 100ºC.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ
Odmierzamy jarmuż i przekładamy do miski. Oddzielamy listki od grubych łodyg, jeśli ich fragmenty znajdują się w przygotowanej porcji - łodygi nie będą nam potrzebne. Duże liście rwiemy na mniejsze kawałki.
KROK 2: PRZYPRAWIAMY JARMUŻ
Jarmuż skrapiamy oliwą z oliwek. Dodajemy sól, chili oraz mielony czosnek, dostosowując ilość przypraw do własnych preferencji. Dokładnie mieszamy dłońmi, aby wszystkie liście zostały pokryte przyprawami i oliwą.
KROK 3: UKŁADAMY JARMUŻ NA BLASZCE
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przyprawione liście jarmużu układamy na blaszce w jednej warstwie, starając się, aby kawałki nie nachodziły na siebie.
KROK 4: PIECZEMY CHIPSY
Wkładamy blaszkę z jarmużem do piekarnika na około 20 minut. Po 10 minutach otwieramy piekarnik i przewracamy liście na drugą stronę, aby równomiernie wysychały.
KROK 5: SERWUJEMY CHIPSY
Gotowe chipsy z jarmużu powinny być kruche i chrupiące. Jeśli po upływie wyznaczonego czasu liście nadal mają w sobie dużo wilgoci, pozostawiamy je w piekarniku dłużej, sprawdzając ich stan co 2-3 minuty. Chipsy serwujemy od razu po upieczeniu, kiedy są najbardziej chrupiące.
Trwa ładowanie komentarzy