
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blaszkę do pieczenia
- papier do pieczenia
- miskę
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Piekarnik rozgrzewamy do 100ºC.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ
Odmierzamy jarmuż i przekładamy do miski. Oddzielamy listki od grubych łodyg, jeśli ich fragmenty znajdują się w przygotowanej porcji - łodygi nie będą nam potrzebne. Duże liście rwiemy na mniejsze kawałki.
KROK 2: PRZYPRAWIAMY JARMUŻ
Jarmuż skrapiamy oliwą z oliwek. Dodajemy sól, chili oraz mielony czosnek, dostosowując ilość przypraw do własnych preferencji. Dokładnie mieszamy dłońmi, aby wszystkie liście zostały pokryte przyprawami i oliwą.
KROK 3: UKŁADAMY JARMUŻ NA BLASZCE
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przyprawione liście jarmużu układamy na blaszce w jednej warstwie, starając się, aby kawałki nie nachodziły na siebie.
KROK 4: PIECZEMY CHIPSY
Wkładamy blaszkę z jarmużem do piekarnika na około 20 minut. Po 10 minutach otwieramy piekarnik i przewracamy liście na drugą stronę, aby równomiernie wysychały.
KROK 5: SERWUJEMY CHIPSY
Gotowe chipsy z jarmużu powinny być kruche i chrupiące. Jeśli po upływie wyznaczonego czasu liście nadal mają w sobie dużo wilgoci, pozostawiamy je w piekarniku dłużej, sprawdzając ich stan co 2-3 minuty. Chipsy serwujemy od razu po upieczeniu, kiedy są najbardziej chrupiące.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto marchewkowe
- Makówki śląskie
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Jajka na miękko
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Burek ze szpinakiem
- Przekąski sylwestrowe
- Łazanki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Guacamole
- Śledź w oleju
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Trwa ładowanie komentarzy