Jak zrobić chipsy z jarmużu?

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


PRZYGOTUJ:

  • blaszkę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • miskę

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Piekarnik rozgrzewamy do 100ºC.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ

Odmierzamy jarmuż i przekładamy do miski. Oddzielamy listki od grubych łodyg, jeśli ich fragmenty znajdują się w przygotowanej porcji - łodygi nie będą nam potrzebne. Duże liście rwiemy na mniejsze kawałki.

KROK 2: PRZYPRAWIAMY JARMUŻ

Jarmuż skrapiamy oliwą z oliwek. Dodajemy sól, chili oraz mielony czosnek, dostosowując ilość przypraw do własnych preferencji. Dokładnie mieszamy dłońmi, aby wszystkie liście zostały pokryte przyprawami i oliwą.

KROK 3: UKŁADAMY JARMUŻ NA BLASZCE

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przyprawione liście jarmużu układamy na blaszce w jednej warstwie, starając się, aby kawałki nie nachodziły na siebie.

KROK 4: PIECZEMY CHIPSY

Wkładamy blaszkę z jarmużem do piekarnika na około 20 minut. Po 10 minutach otwieramy piekarnik i przewracamy liście na drugą stronę, aby równomiernie wysychały.

KROK 5: SERWUJEMY CHIPSY

Gotowe chipsy z jarmużu powinny być kruche i chrupiące. Jeśli po upływie wyznaczonego czasu liście nadal mają w sobie dużo wilgoci, pozostawiamy je w piekarniku dłużej, sprawdzając ich stan co 2-3 minuty. Chipsy serwujemy od razu po upieczeniu, kiedy są najbardziej chrupiące.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!