zobacz film

Jakie jabłka wybrać?

Do przygotowania frytek z jabłek wybierz jabłka twarde. Łatwiej będzie je pokroić i nie rozpadną się podczas smażenia.

Jak przygotować frytki z jabłek?

Składniki:

  • twarde jabłka – 4 szt.
  • budyń waniliowy w proszku – 2 opakowania
  • cukier trzcinowy – ½ szklanki
  • cynamon – 1 łyżka
  • olej rzepakowy
  • sos waniliowy/jogurt naturalny

W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Wszystkie jabłka obierz i wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój jabłka na równe łódeczki i obtocz je dokładnie w proszku budyniowym (możesz użyć także mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej). Jabłka smaż przez 3-4 minuty, aż nabiorą złotego koloru. W osobnej misce połącz cukier trzcinowy i cynamon. Usmażone jabłka zanurz w mieszance cukru i cynamonu i ułóż na talerzu. Frytki z jabłek możesz podać z sosem waniliowym lub jogurtem naturalnym.

Jak podać frytki z jabłek?

Frytki z jabłek możesz podać jako słodką przekąskę po obiedzie lub dodać do ulubionych deserów. Przygotowujesz ryż z jabłkami? Takie frytki będą do niego doskonałym dodatkiem!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram