Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Jakie jabłka wybrać?
Do przygotowania frytek z jabłek wybierz jabłka twarde. Łatwiej będzie je pokroić i nie rozpadną się podczas smażenia.
Jak przygotować frytki z jabłek?
Składniki:
- twarde jabłka – 4 szt.
- budyń waniliowy w proszku – 2 opakowania
- cukier trzcinowy – ½ szklanki
- cynamon – 1 łyżka
- olej rzepakowy
- sos waniliowy/jogurt naturalny
W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Wszystkie jabłka obierz i wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój jabłka na równe łódeczki i obtocz je dokładnie w proszku budyniowym (możesz użyć także mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej). Jabłka smaż przez 3-4 minuty, aż nabiorą złotego koloru. W osobnej misce połącz cukier trzcinowy i cynamon. Usmażone jabłka zanurz w mieszance cukru i cynamonu i ułóż na talerzu. Frytki z jabłek możesz podać z sosem waniliowym lub jogurtem naturalnym.
Jak podać frytki z jabłek?
Frytki z jabłek możesz podać jako słodką przekąskę po obiedzie lub dodać do ulubionych deserów. Przygotowujesz ryż z jabłkami? Takie frytki będą do niego doskonałym dodatkiem!
Trwa ładowanie komentarzy