zobacz film

Zastanawiasz się jak wykorzystać świeżą kurkumę? To nie tylko doskonała przyprawa do wszelkich dań kuchni azjatyckiej. Kurkuma jest także jednym z najbardziej intensywnych, naturalnych barwników – dlatego pamiętaj, żeby zawsze przed użyciem kurkumy założyć rękawiczki! A jaki pomysł na świeżą kurkumę ma Kinga? Kurkuma ice latte! To mrożona kawa na bazie mleka sojowego z wyraźnym aromatem kurkumy – doskonała na pobudzenie w każdy wiosenny poranek!

Składniki

  • mleko sojowe – 500 ml
  • zamrożona kawa – 24 kostki
  • kurkuma świeża
  • imbir świeży
  • cytryna – 1 szt.
  • syrop z agawy – 2 łyżeczki
  • świeża mięta
  • sól
  • pieprz

Przygotuj

  • woreczek strunowy
  • tłuczek do mięsa
  • dwa słoiczki
  • jeden duży słoik

Zamrożone kostki kawy umieszczamy w woreczku strunowym i rozbijamy tłuczkiem do mięsa (możemy pokruszyć je w mikserze lub blenderem). Przekładamy do dwóch słoiczków. Do dużego słoika wlewamy mleko i syrop z agawy. Ścieramy kurkumę i imbir według uznania. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Doprawiamy solą. Potrząsamy słoikiem aż wytworzy się piana. Przygotowanym mlekiem zalewamy pokruszone kostki lodu. Dekorujemy świeżo zmielonym pieprzem i listkiem świeżej mięty.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram