zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Zastanawiasz się jak wykorzystać świeżą kurkumę? To nie tylko doskonała przyprawa do wszelkich dań kuchni azjatyckiej. Kurkuma jest także jednym z najbardziej intensywnych, naturalnych barwników – dlatego pamiętaj, żeby zawsze przed użyciem kurkumy założyć rękawiczki! A jaki pomysł na świeżą kurkumę ma Kinga? Kurkuma ice latte! To mrożona kawa na bazie mleka sojowego z wyraźnym aromatem kurkumy – doskonała na pobudzenie w każdy wiosenny poranek!

Składniki

  • mleko sojowe – 500 ml
  • zamrożona kawa – 24 kostki
  • kurkuma świeża
  • imbir świeży
  • cytryna – 1 szt.
  • syrop z agawy – 2 łyżeczki
  • świeża mięta
  • sól
  • pieprz

Przygotuj

  • woreczek strunowy
  • tłuczek do mięsa
  • dwa słoiczki
  • jeden duży słoik

Zamrożone kostki kawy umieszczamy w woreczku strunowym i rozbijamy tłuczkiem do mięsa (możemy pokruszyć je w mikserze lub blenderem). Przekładamy do dwóch słoiczków. Do dużego słoika wlewamy mleko i syrop z agawy. Ścieramy kurkumę i imbir według uznania. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Doprawiamy solą. Potrząsamy słoikiem aż wytworzy się piana. Przygotowanym mlekiem zalewamy pokruszone kostki lodu. Dekorujemy świeżo zmielonym pieprzem i listkiem świeżej mięty.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!