Jak zrobić mleko migdałowe?

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Przygotowanie mleka roślinnego nie należy wcale do zadań trudnych! Wystarczy blender, garść migdałów lub innych orzechów i woda! Mleko migdałowe możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Zaczynając od najprostszego, czyli od dodania go do kawy! Możesz nim także zastąpić mleko krowie w wielu przepisach – na naleśniki, gofry, różnego rodzaju ciasta i ciasteczka! Przygotuj mleko migdałowe razem z DG – zobaczysz, że nie zajmie Ci to wcale dużo czasu!

Składniki

  • migdały (blanszowane/obrane ze skórki) – 1 szklanka
  • woda – 4 szklanki
  • syrop klonowy lub syrop z agawy

Przygotuj

  • blender
  • gazę
  • migdały obrane ze skórki i namoczone w wodzie przez noc (12 godzin) 

Przygotowanie

Obrane ze skórki migdały namaczamy przez całą noc (12 godzin), następnie płuczemy je i odcedzamy. Wrzucamy do misy blendera. Zalewamy 4 szklankami wody i blendujemy. Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą. Przelewamy przez nie mleko. Do mleka dodajemy syrop klonowy lub syrop z agawy, mieszamy i przelewamy do dzbanka lub szklanej butelki. 

 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!