Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie mleka roślinnego nie należy wcale do zadań trudnych! Wystarczy blender, garść migdałów lub innych orzechów i woda! Mleko migdałowe możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Zaczynając od najprostszego, czyli od dodania go do kawy! Możesz nim także zastąpić mleko krowie w wielu przepisach – na naleśniki, gofry, różnego rodzaju ciasta i ciasteczka! Przygotuj mleko migdałowe razem z DG – zobaczysz, że nie zajmie Ci to wcale dużo czasu!
Składniki
- migdały (blanszowane/obrane ze skórki) – 1 szklanka
- woda – 4 szklanki
- syrop klonowy lub syrop z agawy
Przygotuj
- blender
- gazę
- migdały obrane ze skórki i namoczone w wodzie przez noc (12 godzin)
Przygotowanie
Obrane ze skórki migdały namaczamy przez całą noc (12 godzin), następnie płuczemy je i odcedzamy. Wrzucamy do misy blendera. Zalewamy 4 szklankami wody i blendujemy. Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą. Przelewamy przez nie mleko. Do mleka dodajemy syrop klonowy lub syrop z agawy, mieszamy i przelewamy do dzbanka lub szklanej butelki.
Trwa ładowanie komentarzy