zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Naleśniki oczywiście możesz przygotować w sposób tradycyjny, ale tym razem Paweł Małecki pokaże Ci, jak wprowadzić do kuchni odrobinę kreatywności i zabawy! Dzięki prostemu trikowi możesz wyczarować z podstawowego ciasta naleśniki w najróżniejszych wzorach – kwiatki, serca i co tylko jeszcze sobie wymarzysz! Pozwól sobie na odrobinę szaleństwa i przygotuj wyjątkowe śniadanie. Gwarantujemy, że to także świetna zabawa dla całej rodziny! 

Składniki

  • jaja – 2 szt.
  • mleko – 300 ml
  • olej rzepakowy – 3 łyżki
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 200 g
  • cukier puder – 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy (1 laska wanilii) – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • waniliowy serek homogenizowany
  • świeże owoce
  • sól – 1 szczypta

Przygotuj

  • butelkę z dzióbkiem

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Do miski wlewamy mleko i wbijamy jajka. Dodajemy sól, cukier puder, cukier waniliowy i olej. Wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i delikatnie łączymy składniki, następnie miksujemy do połączenia składników. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Przelewamy do butelki z dzióbkiem.

Krok 2: Smażymy naleśniki

Buteleczką malujemy dowolne wzorki na rozgrzanej patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z serkiem homogenizowanym i świeżymi owocami.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!