Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Naleśniki oczywiście możesz przygotować w sposób tradycyjny, ale tym razem Paweł Małecki pokaże Ci, jak wprowadzić do kuchni odrobinę kreatywności i zabawy! Dzięki prostemu trikowi możesz wyczarować z podstawowego ciasta naleśniki w najróżniejszych wzorach – kwiatki, serca i co tylko jeszcze sobie wymarzysz! Pozwól sobie na odrobinę szaleństwa i przygotuj wyjątkowe śniadanie. Gwarantujemy, że to także świetna zabawa dla całej rodziny!
Składniki
- jaja – 2 szt.
- mleko – 300 ml
- olej rzepakowy – 3 łyżki
- mąka pszenna pełnoziarnista – 200 g
- cukier puder – 1 łyżeczka
- cukier waniliowy (1 laska wanilii) – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- waniliowy serek homogenizowany
- świeże owoce
- sól – 1 szczypta
Przygotuj
- butelkę z dzióbkiem
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Do miski wlewamy mleko i wbijamy jajka. Dodajemy sól, cukier puder, cukier waniliowy i olej. Wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i delikatnie łączymy składniki, następnie miksujemy do połączenia składników. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Przelewamy do butelki z dzióbkiem.
Krok 2: Smażymy naleśniki
Buteleczką malujemy dowolne wzorki na rozgrzanej patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z serkiem homogenizowanym i świeżymi owocami.
Trwa ładowanie komentarzy