zobacz film

Domowe orzechy w słodko-ostrej posypce to nie tylko doskonały smakołyk na wieczór filmowy. Świetnie nadają się na przekąskę w pracy, a ładnie zapakowane możesz podarować najbliższym w prezencie.

Jakie orzechy wybrać do mieszanki orzechowej?

Do przygotowania takiej mieszanki możesz użyć dowolnych, ulubionych orzechów i wszelkiego rodzaju pestek, jak na przykład dyni czy słonecznika. Jeśli wolisz bardziej subtelne smaki, możesz dodać do orzechów także inne przyprawy.

Jak przygotować orzechy w słodko-ostrej posypce?

Przepis na orzechy w słodko-ostrej posypce

Składniki:

  • orzechy włoskie – 1 szklanka
  • orzechy pekan – ½ szklanki
  • orzechy nerkowca – 1 szklanka
  • pestki dyni – ½ szklanki 
  • sól himalajska – ½ łyżeczki
  • pieprz czarny – ½ łyżeczki
  • mielona ostra papryka – ¼ łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka

Syrop cukrowy

  • cukier – ½ szklanki
  • woda – ¼ szklanki
  • masło – 1 łyżka 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy oliwą z oliwek. Do dużej miski wrzucamy wszystkie orzechy i pestki, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. W rondelku na średnim ogniu podgrzewamy cukier z wodą i masłem przez ok. 5 minut. Następnie syrop cukrowy wlewamy do miski z orzechami i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy na blachę, równomiernie rozprowadzamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut.

Jak przechowywać orzechy w słodko-ostrej posypce?

Jeśli nie zużyjesz od razu wszystkich orzechów, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym i ciemnym miejscu. Możesz dodać je także do wytrawnego dania przygotowanego na śniadanie lub – jeśli lubisz oryginalne smaki – do porannej owsianki.  

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram