Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Domowe orzechy w słodko-ostrej posypce to nie tylko doskonały smakołyk na wieczór filmowy. Świetnie nadają się na przekąskę w pracy, a ładnie zapakowane możesz podarować najbliższym w prezencie.
Jakie orzechy wybrać do mieszanki orzechowej?
Do przygotowania takiej mieszanki możesz użyć dowolnych, ulubionych orzechów i wszelkiego rodzaju pestek, jak na przykład dyni czy słonecznika. Jeśli wolisz bardziej subtelne smaki, możesz dodać do orzechów także inne przyprawy.
Jak przygotować orzechy w słodko-ostrej posypce?
Przepis na orzechy w słodko-ostrej posypce
Składniki:
- orzechy włoskie – 1 szklanka
- orzechy pekan – ½ szklanki
- orzechy nerkowca – 1 szklanka
- pestki dyni – ½ szklanki
- sól himalajska – ½ łyżeczki
- pieprz czarny – ½ łyżeczki
- mielona ostra papryka – ¼ łyżeczki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
Syrop cukrowy
- cukier – ½ szklanki
- woda – ¼ szklanki
- masło – 1 łyżka
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy oliwą z oliwek. Do dużej miski wrzucamy wszystkie orzechy i pestki, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. W rondelku na średnim ogniu podgrzewamy cukier z wodą i masłem przez ok. 5 minut. Następnie syrop cukrowy wlewamy do miski z orzechami i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy na blachę, równomiernie rozprowadzamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut.
Jak przechowywać orzechy w słodko-ostrej posypce?
Jeśli nie zużyjesz od razu wszystkich orzechów, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym i ciemnym miejscu. Możesz dodać je także do wytrawnego dania przygotowanego na śniadanie lub – jeśli lubisz oryginalne smaki – do porannej owsianki.
Trwa ładowanie komentarzy