Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Masło klarowane, inaczej nazywane ghee, to składnik, który warto mieć w swojej kuchni. To ono nadaje potrawom wyjątkowy smak i aromat, a także jest cennym tłuszczem, który warto wprowadzić do swojej diety. Masło klarowane to produkt, który pozbawiony jest kazeiny, czyli białka mleka, a więc całkowicie przefiltrowany i oczyszczony z niepotrzebnych zanieczyszczeń.
Jak przechowywać i do czego używać?
Gotowy produkt można znaleźć na sklepowych półkach, ale warto przygotować go samemu w domu. Takie oczyszczone, przefiltrowane masło można przechowywać nawet przez miesiąc bez obaw, że się zepsuje – i to bez konieczności trzymania go w lodówce. Do czego można używać masła klarowanego? Ma ono szerokie zastosowanie w kuchni. Można je wykorzystywać do smażenia, gotowania, do robienia sosów, a nawet do pieczenia ciast.
Jak powstaje masło klarowane?
Masło kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i stawiamy na małym ogniu. W taki sposób ulega ono stopniowemu roztopieniu. Kiedy masło jest już całkowicie roztopione, na wierzchu pojawi się biała piana, czyli wspomniana wyżej kazeina, którą zbieramy łyżką. W momencie ściągnięcia całej warstwy pod spodem ukaże nam się czyste masło. Jednak, aby zostało ono całkowicie oczyszczone, musimy przefiltrować je za pomocą ściereczki lub gazy i sitka. Przelewając masło przez ściereczkę i sitko do nowego naczynia, oddzielamy je od niechcianych substancji, czyli ponownie kazeiny, która pozostała także na dnie garnka. Właśnie w taki sposób otrzymujemy gotowe do użycia masło klarowane.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Burek ze szpinakiem
- Makówki śląskie
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Mini burgery
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makowiec japoński
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
Trwa ładowanie komentarzy