zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Jak smakuje solony karmel?

Solonego karmelu można teraz spróbować na każdym kroku – króluje w lodziarniach, a w cukierniach oblewa się nim torty i serniki. To absolutnie wyjątkowy smak! Na pozór nie różni się od klasycznego karmelu, jednak przy każdym kęsie zaskakuje lekko słonym smakiem!

Jak przygotować solony karmel wegański?

Tradycyjnie karmel przygotowuje się z dodatkiem tłustej śmietanki i masła – Kinga Paruzel znalazła jednak wegańskie zamienniki tych produktów! Zamiast śmietanki w karmelu wyląduje mleczko kokosowe, a masło zostanie zastąpione oczywiście olejem kokosowym!

Do przygotowania karmelu nie potrzebujesz specjalistycznych sprzętów – wystarczy garnek i rózga!

Sposób przygotowania solonego karmelu wegańskiego

Składniki

  • mleczko kokosowe – 1 puszka
  • cukier trzcinowy – 0,5 szklanki
  • olej kokosowy – 0,5 łyżki
  • sól – 0,5 łyżeczki

Przygotowanie

Na rozgrzane dno garnka wysypujemy cukier. Rozpuszczamy przez około 1 minutę, mieszając. Ostrożnie wlewamy mleko kokosowe i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy sól. Zmniejszamy ogień i gotujemy masę przez około 15 minut, aż karmel zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy olej kokosowy. Ponownie mieszamy i przekładamy do szklanego pojemnika, w którym możemy przechowywać karmel przez około 2 tygodnie!

Pamiętaj o głównej zasadzie: jeśli cukier się przypali – karmel będzie gorzki!

Jak wykorzystać solony karmel?

Solonego karmelu możesz użyć jako dodatku do wielu deserów, ale także śniadań! Polej nim śniadaniowe naleśniki, dodaj kroplę do jogurtu z owocami. Doskonale smakuje także z goframi i racuchami jabłkowymi!

Szukasz innych pomysłów na karmel?

Paweł Małecki z karmelu potrafi wyczarować słodkie dekoracje – zobacz jakie! Możesz nimi dekorować torty i urodzinowe ciasta! Chcesz spróbować karmelu w nieco innym wydaniu? Zajrzyj do triku Darka i poznaj przepisy na dwa rodzaje popcornu!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!