zobacz film
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SKŁADNIKI
- daktyle – 1 szklanka
- sok z czerwonych pomarańczy – ok. ½ l
- orzechy włoskie – 250 g
- kakao – 1 łyżka + niewielka ilość do obtoczenia trufli
- wiórki kokosowe – 2 łyżki + niewielka ilość do obtoczenia trufli
- cynamon – ½ łyżki
- olej kokosowy – 1 łyżka
DEKORACJA (do wyboru)
- wiórki kokosowe
- kakao
- nasiona chia
- sezam
- płatki migdałów
- ziarna słonecznika
PRZYGOTUJ
- blender kielichowy lub rozdrabniacz
KROK 1: NAMACZAMY DAKTYLE
Daktyle zalewamy sokiem z czerwonych pomarańczy (można także użyć ciepłej wody) i moczymy je, aż zmiękną.
KROK 2: MIKSUJEMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Orzechy włoskie, kakao, wiórki kokosowe i cynamon miksujemy przez ok. 15 sekund.
Do masy dodajemy namoczone i odcedzone daktyle oraz olej kokosowy. Całość miksujemy do momentu, aż powstanie jednolita masa (jeżeli masa jest za sucha, należy dodać odrobinę soku, jeżeli za mokra, wsypujemy wiórki kokosowe).
KROK 3: FORMUJEMY TRUFLE
Z gotowej masy formujemy równej wielkości kulki i obtaczamy je w ulubionych dodatkach.
Trwa ładowanie komentarzy