Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Czym jest winegret? Przygotowywany jest na bazie oliwy i octu, dodawany na zimno do sałatek. Winegret to jeden z najbardziej klasycznych sosów, dobrze znany w każdej kuchni. Jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności, wręcz przeciwnie – można go zrobić zaledwie w parę minut.
Jak zrobić domowy winegret?
Jeżeli nie masz shakera, warto wykorzystać zamykany słoik, który ułatwi nam mieszanie sosu. Jak przygotować winegret? Do słoika wkładamy 1 czubatą łyżkę musztardy (ostrej Dijon lub, jeśli nie lubisz ostrej, może być inna). Dolewamy 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu i zamykamy słoik, po czym energicznie nim potrząsamy, tak aby wszystkie składniki się ze sobą wymieszały. Do powstałego sosu dodajemy 1 lub 2 łyżki wody (pilnując, aby sos nie stał się zbyt rzadki), szczyptę pieprzu oraz soli – i ponownie wszystko mieszamy. Tym sposobem mamy gotowy winegret.
Tak przygotowany winegret doskonale sprawdzi się np. w cytrusowej sałatce z krewetek i awokado lub... w każdej innej sałatce, jaką tylko sobie wymyślimy!
Kiedy polewamy?
Jest tylko jedna ważna zasada, o której należy pamiętać! Sałatkę polewamy gotowym winegretem tuż przed jej podaniem, nigdy wcześniej. Oczywiście można przygotować sobie większą ilość sosu i przechowywać go w lodówce, jednak wymieszanie z sałatką następuje tuż przed samym podaniem.
Trwa ładowanie komentarzy