zobacz film

Idealny tort to taki, który zachwyca nie tylko smakiem! Powinien pasować do okazji i przynieść prawdziwą radość osobie, dla której powstaje.

Macie wśród bliskich kogoś, kto ważne okazje świętuje zimą? A może chcielibyście przygotować tort, który przeniesie w fantastyczny świat wyobraźni małego wielbiciela bajkowych słodkości?

Paweł Małecki i jego gość, Lidia Sadowa, pokażą Wam, jak używać masy cukrowej i jak z jej pomocą stworzyć w domowej kuchni cukiernicze arcydzieło, które dzięki estetyce i słodyczy przekona do zimy każdego!

MASA CUKROWA – OD CZEGO ZACZĄĆ?

Coraz powszechniej dostępna w sprzedaży gotowa masa cukrowa (nazywana też lukrem plastycznym) zachęca do eksperymentów z dekorowaniem wypieków. By ułatwić sobie pracę, warto zaopatrzyć się w nieco większą ilość masy – zużywamy jej sporo do okrycia tortu, a dekoracje, zwłaszcza, jeśli to nasze pierwsze podejście do ich wykonywania, pochłoną dodatkową porcję materiału.

Resztki masy cukrowej przechowasz w chłodnym miejscu do następnej okazji, bez ryzyka, że stracą swoje właściwości.

JAK PRACOWAĆ Z MASĄ CUKROWĄ?

Choć wykonanie tortu w stylu angielskim wymaga pewnych umiejętności manualnych, używanie masy cukrowej nie jest sztuką zarezerwowaną dla mistrzów cukiernictwa! Jak używać masy cukrowej?

By nie lepiła się do dłoni i pozostała plastyczna, dobrze jest delikatnie podsypywać ją mączką ziemniaczaną lub cukrem pudrem, zarówno podczas ręcznego formowania dekoracji, jak i podczas wałkowania. Uwaga: zbyt duża ilość mączki lub cukru pudru może jednak sprawić, że masa zacznie się kruszyć.

Choć początkowo masa cukrowa jest twarda, zmieni swoją konsystencję, gdy ogrzejesz ją w dłoniach. Chcesz wyciąć kształt z masy cukrowej? Wykorzystaj do tego bardzo ostry nóż, by uzyskać gładkie, nieposzarpane brzegi.

JAK STWORZYĆ ZIMOWE DEKORACJE Z MASY CUKROWEJ?

Masa cukrowa to wdzięczny materiał, z którego możesz wycinać lub lepić ozdobne elementy. Jeśli przygotowujesz zimowy tort, miej pod ręką wycinaki w kształcie gwiazdek lub śnieżynek – z rozwałkowanej powierzchni plastycznego lukru z łatwością wykroisz nawet najbardziej misterne wzory!

Do tortu w bajkowym, mroźnym stylu pasują również przestrzenne dekoracje. Z masy cukrowej ulepisz kule śnieżne i stożki, z których powstaną choinki – ponacinaj je dookoła małymi nożyczkami i delikatnie podważ nacięcia, by stworzyć urocze, zimowe drzewko.

Całości dopełnią lodowe skały – by były bardziej stabilne, połącz ze sobą dwie warstwy masy.

JAK ŁĄCZYĆ ZE SOBĄ ELEMENTY Z MASY CUKROWEJ?

Cienkie powierzchnie wykrojone z masy cukrowej skleisz za pomocą niewielkiej ilości wody (np. nanoszonej pędzelkiem), ale większe elementy warto spoić ze sobą białą czekoladą – idealną, gdy tworzymy jasny tort w zimowym klimacie.

CO TO JEST SZKŁO CUKROWE I JAK JE ZROBIĆ?

To nic innego jak odpowiednio przygotowany syrop z cukru i wody, który po zagotowaniu rozprowadzamy na papierze do pieczenia i odstawiamy do zestalenia. Jak zrobić cukrowe szkło?

Do garnka wsyp cukier, dolej wodę i podgrzewaj, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Nie mieszaj masy w trakcie, a gdy się zagotuje, przelej na papier do pieczenia. Zastygłą masę delikatnie podważ, oddziel od papieru i połam na mniejsze kawałki, przypominające potłuczone szkło.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram