Smak w każdym ziarenku

Ryż stanowi w Azji symbol życia. Zostawienie w swojej miseczce choć ziarnka ryżu po posiłku jest nietaktem wobec gospodarza. Na południu Chin powitanie brzmi: „Czy jadłeś dzisiaj ryż?”, a o osobie, która straciła pracę, mówi się, że „potłukła jej się miseczka na ryż”.

W wielu regionach Azji ryż jest podstawą posiłku. Chińczycy jadają go na śniadanie, z ryżu robi się kluski, nadzienia, desery, a mąka ryżowa jest bazą bardzo wielu dań.

Gatunki ryżu

Przypuszcza się, że istnieje ok. 20 tys. odmian ryżu. Ze względu na kształt ryż dzieli się na 3 podstawowe rodzaje: długoziarnisty, średnioziarnisty i krótkoziarnisty.

Z kolei według metody obróbki można wyróżnić ryż brązowy, biały i parboiled. Jeśli weźmiemy pod uwagę kolor, mamy ryż czarny (indonezyjski), czerwony (camargue), żółty (słodki ryż mochi), a także zielony (aplati).

Do najbardziej znanych i popularnych na świecie należy ryż długoziarnisty, który uprawia się w południowo-wschodniej Azji. Jego ziarna po ugotowaniu są sypkie i łatwe do oddzielenia. Ryż jaśminowy uprawiany w Tajlandii jest ceniony w Chinach, ma delikatny, lekko jaśminowy aromat. Ryż basmati uprawiany jest od Bangladeszu po Indie – ma lekko orzechowy smak.

Specyficzny dla kuchni japońskiej jest ryż do sushi. Ryż japoński ma małe, okrągłe ziarna i po ugotowaniu mocno się klei.

Poznaj smaki Azji

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram