
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Pieczywo pszenne
- bagietki francuskie, bułki, grahamki, rogale, chleb tostowy, chałki, bułki maślane, bułki do hot dogów, bułki do burgerów
Do pieczywa pszennego używa się oczywiście mąki pszennej. O jakości pieczywa świadczy rodzaj użytej mąki. Zaletą chleba pszennego jest jego lekkostrawność. Polecany jest on osobom z problemami żołądkowymi. Najbardziej wartościowym w tej grupie chlebem jest pszenny razowy, do którego wypieku używa się mąki z pełnego przemiału ziaren. Graham jest wyrabiany z mąki pszennej z dodatkiem oddzielonych wcześniej części ziarna, bogatego w błonnik. Chleb z mąki orkiszowej również jest chlebem pszennym.
Pieczywo żytnie
- chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, chleb staropolski, pumpernikiel, chleb pytlowy
Pieczywo żytnie wypiekane jest z mąki żytniej jasnej, ciemnej lub na zakwasie. Mówi się, że mąka żytnia jest lepsza od pszennej – zawiera więcej błonnika oraz witamin z grupy B. Chleb wypiekany z mąki żytniej nie podnosi tak poziomu glukozy we krwi, jak ten z mąki pszennej. Ten rodzaj pieczywa obniża cholesterol oraz wspomaga proces odchudzania. Niestety, pieczywo żytnie jest ciężkostrawne – nie powinny go spożywać osoby z chorobami układu trawiennego oraz małe dzieci. Najbardziej odżywczy jest chleb z mąki razowej z pełnego przemiału.
Pieczywo z mąk mieszanych
Chleby mieszane otrzymuje się z dwóch rodzajów mąki – głównie pszennej i żytniej. Najpopularniejszym chlebem zawierającym jedną i drugą mąkę jest często kupowany chleb baltonowski. Do wypieków używa się również mąki owsianej, jęczmiennej, orkiszowej. Zakłada się, że im większa zawartość mąki żytniej w chlebie, tym zdrowszy jest chleb.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Ryba po japońsku
- Makówki śląskie
- Domek z piernika
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sałatka gyros
- Pistacjowy sernik baskijski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik pistacjowy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Boczek pieczony
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Łazanki
Trwa ładowanie komentarzy