Sery i piwo – niezawodne połączenie

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Skąd teza, że sery i piwo tworzą połączenie wręcz idealne? Wyjaśnienia są różne. Zgodnie z tradycją przez długie lata wytwarzaniem tych produktów zajmowały się gospodynie wiejskie. Korzystały ze składników lokalnie dostępnych, a jak wiadomo, produkty z jednego regionu często wyśmienicie do siebie pasują. Naukowcy twierdzą zaś, że piwo tworzy lekko kwaśne środowisko na podniebieniu, dzięki czemu wyraźniej odczuwamy smaki sera. Dwutlenek węgla w napoju sprawia, że konsumpcja sera może dostarczyć więcej doznań podczas picia piwa niż wina. Prawd jest wiele, jedna jest pewna: smaki piwa i sera znakomicie się z sobą komponują. Poznaj więc najlepsze i zawsze niezawodne połączenia.

Jak skomponować idealną deskę serów do piwa?

Podstawowa zasada łączenia serów z piwami jest następująca: delikatne, młode oraz świeże sery serwujemy z równie subtelnym w smaku piwem. Bardziej dojrzałe sery pasują do piw mocno słodowych, cięższych w smaku. Gorzkie i ostre sery łączymy z piwami gorzkimi, mocno chmielowymi. Słodkie piwa też mają swoich towarzyszy – sery z niebieską pleśnią. Od ogółu do szczegółu, przejdźmy zatem do konkretów.

Piwa jasne dolnej fermentacji typu lager

Piwa te są najchętniej spożywane w naszym kraju. Lekkie, odświeżające, o nieskomplikowanym smaku idealnie pasują do łagodnych serów dojrzewających, delikatnych i kremowych serów brie bądź camembert oraz serów twardych typu gouda czy edamski. Ciemniejsze lagery można łączyć z serami długodojrzewającymi (np. parmezanem) albo z odważniejszymi w smaku serami z mleka owczego.

Piwa pszeniczne

Piwo lekkie, świeże, charakteryzujące się owocowym, lekko kwaśnym aromatem. Komponuje się z maślanymi serami, delikatną mozzarellą, ale też z serami o zdecydowanej, wręcz cierpkiej nucie (feta, sery kozie). Ementaler oraz szwajcarski gruyère w połączeniu z piwem pszenicznym stanowi duet idealny. Początkowo owocowy, słodki smak sera staje się orzechowy, by na końcu zaskoczyć pikantnością.

Piwa owocowe

Najlepiej łączą się z serami świeżymi, z mozzarellą, ale też z kontrastującym w smaku serem z niebieską pleśnią. Piwa te pasują do owoców, dlatego komponując deskę serów, warto też dołożyć do nich winogrona, gruszki oraz świeżego ananasa.

Piwa pale ale – IPA, AIPA

Owocowy aromat o mocnym akcencie goryczy i intensywnym smaku chmielu. Jakie sery sprawdzą się najlepiej z piwami tego typu? O wyrazistym smaku. Piwo ma za zadanie wydobywać smak sera, nie tłumić, dlatego spróbujcie połączenia pale ale z twardym cheddarem oraz długo dojrzewającą goudą.

Piwa ciemne typu porter i stout

To mocne, zdecydowane w smaku i treściwe piwa. Wyczuwalne aromaty kawy, czekolady oraz melasy składają się na złożony charakter napoju. Najlepiej komponuj je z ostrymi i pikantnymi serami z niebieską pleśnią. Połączenie to pozwoli Ci odkryć nieznane dotąd smakowe szlaki. Jest naprawdę wyjątkowe i kuszące.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!