![Jakie znamy rodzaje fermentacji? Jakie znamy rodzaje fermentacji?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/454dc3467c4c-fe6952d63f-new-set-5_2015.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
W piwowarstwie stosuje się trzy rodzaje fermentacji.
- Górna – drożdże pracują w wyższych temperaturach (ok. 20⁰C) i produkują wiele związków zapachowych (owoce, przyprawy).
- Dolna – drożdże pracują w niższych temperaturach (od 10 °C) na dnie zbiornika, tą metodą produkuje się piwa typu lager (np. pilzner).
- Spontaniczna – piwo fermentuje w otwartych kadziach bez dodatku drożdży piwowarskich. Piwo „zakaża” się dzikimi drożdżami obecnymi w powietrzu i ulega powolnej fermentacji. Tak powstają belgijskie piwa lambic.
Trwa ładowanie komentarzy