Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
W piwowarstwie stosuje się trzy rodzaje fermentacji.
- Górna – drożdże pracują w wyższych temperaturach (ok. 20⁰C) i produkują wiele związków zapachowych (owoce, przyprawy).
- Dolna – drożdże pracują w niższych temperaturach (od 10 °C) na dnie zbiornika, tą metodą produkuje się piwa typu lager (np. pilzner).
- Spontaniczna – piwo fermentuje w otwartych kadziach bez dodatku drożdży piwowarskich. Piwo „zakaża” się dzikimi drożdżami obecnymi w powietrzu i ulega powolnej fermentacji. Tak powstają belgijskie piwa lambic.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makówki śląskie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledź w oleju
- Spaghetti carbonara
- Mini burgery
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Nuggetsy z kurczaka
- Pierniki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik pistacjowy
- Guacamole
- Domek z piernika
Trwa ładowanie komentarzy