Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
W połowie kwietnia świętowaliśmy w Lidlu „Tydzień Sol & Mar”. Z tej okazji nasze półki zapełniają produkty charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. To doskonała okazja do zgłębienia tajników kuchni iberyjskiej, dlatego też zorganizowaliśmy kolejne warsztaty kulinarne dla blogerów.
Spotkaliśmy się, podobnie jak w poprzednich edycjach, w warszawskim studiu kulinarnym CookUp na Mokotowie. Przygotowaliśmy dla wszystkich stanowiska do pracy oraz produkty Sol & Mar. Każdy z uczestników otrzymał nóż szefa kuchni oraz fartuch z logo Kuchni Lidla.
Wśród uczestników gościliśmy również zwycięzcę konkursu kulinarnego, zorganizowanego przez Lidla w Zespole Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie – Krzysztofa Wyganowskiego.
Tym razem warsztaty prowadził Karol Okrasa, który chętnie opowiadał o kuchni hiszpańskiej, portugalskiej oraz zdradzał tajniki gotowania. Uczestnicy warsztatów, podzieleni na grupy, mieli okazję przygotować potrawy z menu, które ułożył sam Okrasa. Niektórzy z nich po raz pierwszy brali udział w takim kulinarnym szkoleniu, co było dla nich nie lada przeżyciem.
Po zmaganiach w kuchni na wspólnym stole stanęły: sałatka z melona, arbuza, szynki jamon serrano z dodatkiem octu sherry, sera burgos i dymki; krewetki smażone z fuet z maślanym sosem; paella z krewetkami, kurczakiem, chorizo, karczochami i szafranem oraz zapiekanka z dorsza z warzywami i mulami. Warsztaty wieńczyła oczywiście wspólna uczta!
Dodatkową atrakcją okazał się konkurs – ogłoszony podczas wspólnego gotowania – na najlepszą sałatkę z krewetkami. Zwycięzca opuścił studio z całą nogą szynki jamon serrano.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów!
Trwa ładowanie komentarzy