Kuchnia amerykańska

Wielu twierdzi, że nie istnieje taki twór jak kuchnia amerykańska. Napływający imigranci oraz mieszanie się wielu kultur sprawiły, iż tradycyjne potrawy z przeróżnych zakątków świata zostały zmodyfikowane i przeszczepione na grunt amerykański. Niektóre z amerykańskich wariantów zagranicznych potraw zyskały taką popularność, że zaczęto je kojarzyć tylko ze Stanami Zjednoczonymi.

Co jada Amerykanin?

Co się jada w USA? Niemal wszystko! Silny wpływ mają tutaj owoce morza ze względu na obecność oceanów z obu stron. W południowej części kraju zauważalny jest wpływ kuchni meksykańskiej. Środkowa część kraju wielbi wołowinę, steki oraz dania z grilla. Pierwszym zaś skojarzeniem z kuchnią amerykańską są niewątpliwie burgery, hot dogi oraz fast food.

Posiłki w USA

Warto wspomnieć, że w kulturze amerykańskiej jada się trzy główne posiłki. Początek dania otwiera obfite śniadanie, które można skojarzyć z kuchnią angielską. Częstym wyborem są jaja w formie jajecznicy czy też sadzone podawane w towarzystwie bekonu. Na południu często dodaje się do dania fasolkę, często doprawioną chilli. Popularnością cieszą się również małe naleśniki z mąki pszennej lub kukurydzianej polane syropem klonowym. Rano pija się kawę oraz soki. Między godziną 12 a 14 przychodzi czas na lunch. Ze względu na to, że są to godziny pracy, często lunch jada się w restauracjach czy kawiarenkach. Dużą popularnością cieszą wszelkiego rodzaju sandwicze, burgery, sałatki. Posiłkiem wieńczącym dzień jest obiad, który jadany jest w godzinach naszej rodzimej kolacji. Obiad składa się z ciepłych posiłków.

Najpopularniejsze potrawy

W Stanach prym w menu wiedzie szeroki wybór mięs. Pulled pork to po polsku odrywana wieprzowina. Danie przyrządza się z łopatki bądź szynki wieprzowej, którą najpierw się marynuje, a następnie pod przykryciem z folii aluminiowej wkłada się do piekarnika. Mięso piecze się nawet do 12 godzin w temperaturze ok. 100-120 stopni. Dzięki temu mięso niemal się rozpada na delikatne kawałeczki.

Inną specjalnością Amerykanów są dania z grilla, a wśród nich wyśmienite steki oraz żeberka, które często podaje się z sosem barbecue (BBQ) o delikatnym zapachu wędzonki. Podstawą sosu jest przecier pomidorowy, ocet oraz cukier. Przyprawy oraz dodatki zależą od regionu Stanów Zjednoczonych. Jedni dodają brązowy cukier, inni melasę. Przyprawiać można papryką chilli, czarnym pieprzem, musztardą lub kminem rzymskim. Zdarza się, że do sosu dolewany jest również burbon.

Pot pie to zapiekanka przyrządzona w jednym garnku. Do zapiekanki daje się mięso – wołowinę, jagnięcinę, mięso z indyka lub kurczaka oraz warzywa (ziemniaki, marchewkę, groszek i fasolę). Mięso i warzywa zapieka się w cieście.

Prócz popularnych hamburgerów i hot dogów w USA odnajdziemy specjał o nazwie corn dog – to nic innego jak parówka w cieście kukurydzianym. Parówka nadziewana jest na patyczek, obtaczana w cieście i smażona w głębokim tłuszczu. Wśród propozycji, jakie oferują fast foody, znajdziemy również panierowane i smażone na głębokim tłuszczu różne części kurczaka.

Potrawą, którą możemy kojarzyć z amerykańskich filmów oraz seriali, jest zapiekanka makaronowo-serowa – mac and cheese.

Słodki deser

Najpopularniejsze ciasta w Stanach to brownie, apple pie, cheesecake. Pierwsze, brownie, powstaje z gorzkiej czekolady, masła, cukru i niewielkiej ilości mąki. Przepisy na pierwsze ciasta tego rodzaju pochodzą z końca XIX wieku. Apple pie to rodzaj szarlotki. Co ciekawe, w amerykańskiej tradycji spotyka się apple pie z cheddarem na wierzchu. Wśród deserowych propozycji znajdziemy również kruche ciasteczka z kawałkami czekolady lub szeroki wybór pączków z dziurką o nazwie doughnut. Na temat słodkich deserów przeczytasz również w artykule „Słodka Ameryka”.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram