Kuchnia azjatycka w Lidlu!

Azja zachwyca pod wieloma względami! To najludniejsza część świata, bardzo zróżnicowana pod względem geograficznym. Znajduje się tam najwyżej (Mount Everest, 8848 m n.p.m.) i najniżej położony (Morze Martwe, 405 m n.p.m.) punkt na ziemi.

Azja to również kontynent różnorodności i kontrastów. Rozbudowane aglomeracje przeplatają się z wiejskim krajobrazem, bieda zaś miesza się z bogactwem. To właśnie tam powstawały cywilizacje: chińska, indyjska, mezopotamska i arabska. Stamtąd również wywodzi się większość światowych religii! Kultura azjatycka jest niezwykle bogata, to nie przypadek, że trzy spośród siedmiu cudów świata znajdują się właśnie w Azji!

Kuchnia azjatycka

Pod określeniem „kuchnia azjatycka” kryje się ogromna różnorodność! Azja to wszak Chiny, Indie, Japonia, Tajlandia, Wietnam… a to oznacza wielki wachlarz potraw, smaków i stylów gotowania. Nam, Europejczykom, kuchnia azjatycka kojarzy się przede wszystkim z egzotyką, tradycjami kulinarnymi bardzo odległymi od naszych, których jesteśmy jednak coraz bardziej ciekawi. Całkiem dobrze idzie nam posługiwanie się pałeczkami, a takie dania, jak: curry, sushi, sajgonki, stir-fry, mango lassi, naan, kaczka po pekińsku czy pierożki wonton, weszły na stałe do naszego menu. Chińskie bary i restauracje wyrastają jak grzyby po deszczu. Korzystamy z nich chętnie, ale też coraz lepiej idzie nam odtwarzanie azjatyckich smaków we własnej kuchni.

Także dzięki temu, że w Lidlu jest coraz większy wybór produktów, z których z łatwością przygotujemy egzotyczne przysmaki.

Poznaj smaki Azji

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram