Kuchnia azjatycka w Lidlu!

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Azja zachwyca pod wieloma względami! To najludniejsza część świata, bardzo zróżnicowana pod względem geograficznym. Znajduje się tam najwyżej (Mount Everest, 8848 m n.p.m.) i najniżej położony (Morze Martwe, 405 m n.p.m.) punkt na ziemi.

Azja to również kontynent różnorodności i kontrastów. Rozbudowane aglomeracje przeplatają się z wiejskim krajobrazem, bieda zaś miesza się z bogactwem. To właśnie tam powstawały cywilizacje: chińska, indyjska, mezopotamska i arabska. Stamtąd również wywodzi się większość światowych religii! Kultura azjatycka jest niezwykle bogata, to nie przypadek, że trzy spośród siedmiu cudów świata znajdują się właśnie w Azji!

Kuchnia azjatycka

Pod określeniem „kuchnia azjatycka” kryje się ogromna różnorodność! Azja to wszak Chiny, Indie, Japonia, Tajlandia, Wietnam… a to oznacza wielki wachlarz potraw, smaków i stylów gotowania. Nam, Europejczykom, kuchnia azjatycka kojarzy się przede wszystkim z egzotyką, tradycjami kulinarnymi bardzo odległymi od naszych, których jesteśmy jednak coraz bardziej ciekawi. Całkiem dobrze idzie nam posługiwanie się pałeczkami, a takie dania, jak: curry, sushi, sajgonki, stir-fry, mango lassi, naan, kaczka po pekińsku czy pierożki wonton, weszły na stałe do naszego menu. Chińskie bary i restauracje wyrastają jak grzyby po deszczu. Korzystamy z nich chętnie, ale też coraz lepiej idzie nam odtwarzanie azjatyckich smaków we własnej kuchni.

Także dzięki temu, że w Lidlu jest coraz większy wybór produktów, z których z łatwością przygotujemy egzotyczne przysmaki.

Poznaj smaki Azji

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!