Kuchnia czeska

Ze względu na sąsiadowanie z Czechami wydawać by się mogło, że nasze kuchnie są do siebie podobne. Mariusz Szczygieł, znany dziennikarz i reportażysta, w jednym ze swych felietonów trafnie zdefiniował cel czeskiej kuchni: powstała ona dlatego, by Czech mógł przetrwać. I tylko jeśli zaakceptuje się ten fakt, wówczas można stać się fanem tradycyjnych czeskich potraw. Dania naszych sąsiadów mogą budzić sprzeciw osób będących na dietach lub tych, które stawiają na warzywa, zdrowie i niewielką ilość tłuszczu. Jednak kiedy podczas wojaży po Morawach skusimy się na specjały czeskiej kuchni, będziemy za nimi tęsknić nieustannie, mimo iż kuchnia czeska jest ciężka i kaloryczna.

Klasycznym kulinarnym trio są: wieprzowina, knedliki, kapusta. Knedliki dla Czechów są tym samym, co dla nas ziemniaki. Występują w dwóch wersjach: ziemniaczanej i mącznej. Do obu dodaje się drożdże, wyrabia się ciasto, któremu nadaje się kształt wałka i które gotowane jest w wodzie, a następnie cięte na plastry. Knedliki pasują do dań mięsnych, gulaszy, sosów. Najczęściej podawane są z duszoną wieprzowiną z mięsnymi lub grzybowymi sosami, obowiązkowo z duszoną lub zasmażaną białą lub czerwoną kapustą.

Popularnością na stołach czeskich cieszy się pieczeń z polędwicy w śmietanie. Restauracje serwują mięsa duszone w winie, pieczone golonki, kaczki faszerowane na różne sposoby. Swoje miejsce w kuchni czeskiej ma również dziczyzna. Popularna jest sarnina. Spotyka się również dania z bażantów, gęsi i kuropatw.

Na uwagę zasługują również zupy. Absolutnym specjałem jest zupa czosnkowa. Warto spróbować również cebulowej, gulaszowej, pomidorowej, które mimo tego, iż znane są w naszej rodzimej kuchni, przyrządzane są nieco inaczej. Zupy często doprawia się zasmażką lub śmietaną.

Najpopularniejszym daniem bezmięsnym jest smażony ser, podawany z żurawiną lub borówką bądź też z sosem tatarskim. Do smażenia wykorzystuje się ser edamski lub pleśniowy hermelin, który jest dokładnie panierowany. Dzięki temu po usmażeniu otrzymuje się chrupiącą skórkę i delikatnie rozpływające się wnętrze.

Czesi w swej kuchni mają szereg charakterystycznych przekąsek. W kartach restauracyjnego menu znajdziemy między innymi: marynowany hermelin – ser pleśniowy o intensywnym zapachu marynowany w oliwie z ziołami, papryką, cebulą, czasem czosnkiem. Ostrzejszy w smaku jest popularny ser z Ołomuńca. Pod nazwą „pivni syr” kryje się przekąska idealna do piwa. Miękki, intensywny w smaku i zapachu ser miesza się na talerzu z cebulą, musztardą, sproszkowaną słodką papryką, doprawia solą i pieprzem oraz dolewa się do niego nieco jasnego piwa, prosto z kufla. Utopence to marynowane w occie serdelki. Chrupiącą przekąską są topinky, czyli grzanki. Pajdy chleba smażone są na maśle, natarte czosnkiem.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram