Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Od stuleci kuchnia francuska kojarzona jest z elegancją oraz wykwintnością. Uważa się ją za jedną z najlepszych na świecie. Nawet jeśli nie masz pojęcia o kulinariach, z pewnością wymienisz potrawy pochodzące z tego zakątka Europy. Tarty, suflety, bagietki, crème brûlée czy ratatouille często goszczą na naszych stołach.
Można powiedzieć, że Francja jest kulinarną stolicą świata. Kraj ten słynie z wielu renomowanych szkół kształcących przyszłych szefów kuchni. Z tego względu kucharze często wybierają Francję jako kraj, w którym mogą podnosić swoje kwalifikacje oraz uczyć się od najlepszych. W roku 1983 wydana została wielka encyklopedia – Larousse Gastronomique, stworzona przez wyśmienitego szefa kuchni, Prospera Montagné’a. Francuzi zawsze byli dumni ze swego dorobku kulinarnego, więc sami przyczynili się do popularyzacji rodzimych dań za granicami państwa. Również silne wpływy mody francuskiej w XVII i XVIII wieku sprawiły, że w naszym menu pojawiły się takie specjały jak sos beszamelowy czy sos vinaigrette – początkowo oczywiście na dworach królewskich, z czasem zyskały popularność również w niższych warstwach społecznych.
Bogactwo naturalne
Kuchnia Francji jest bogata i różnorodna dzięki swemu położeniu geograficznemu. Dostęp do morza i oceanu zapewnił obecność w niej owoców morza i ryb. Tereny górskie pozwoliły na wypas kóz i owiec, co z kolei przełożyło się na produkcję rewelacyjnych serów, nasłonecznione stoki zaś umożliwiły uprawę winorośli. Liczne sady jabłkowe przełożyły się na produkcję cydru oraz calvadosów.
Zróżnicowany klimat Francji sprawił, że znajdziemy tu zróżnicowane potrawy. W obrębie chłodnej północy królują gulasze, dania tworzone na bazie wołowiny z gęstymi, sycącymi sosami. Na wschodzie prym wiedzie wytrawna tarta wraz z szeroką paletą serów. Południe z kolei obfituje w owoce i warzywa charakterystyczne dla basenu Morza Śródziemnego. Ze względu na obecność świeżych bakłażanów, cukinii, pomidorów w tej części kraju zjemy najlepsze ratatouille. Z tego rejonu również pochodzi aromatyczna mieszanka przyprawowa – zioła prowansalskie. Francuzi z południa często do swych dań dodają lawendę.
Trwa ładowanie komentarzy