Smaki Grecji

Grecja kojarzona jest z kolebką kultury, literatury oraz demokracji. W tak bogatym kulturowo kraju musiała się wykształcić również smaczna kuchnia. Już w piątym wieku przed naszą erą Mithajkos spisał przekazywane ustnie, z pokolenia na pokolenie, tradycyjne receptury. Księgę przepisów zatytułował „Potrawy z ryb”, ponieważ Grecy od wieków byli specjalistami w przetwarzaniu ryb. Czy kulinarne trendy w Grecji zmieniły się?

Produkty z okolic basenu Morza Śródziemnego

Silnie rozwinięta linia brzegowa, liczne wyspy i wysepki sprawiają, że ryby i owoce morza bardzo często goszczą na greckich stołach. Tereny górzyste sprzyjają wypasaniu owiec i kóz, a to przekłada się na produkcję fantastycznych serów. Grecy, podobnie jak Włosi, cenią dobrą oliwę. W gajach oliwnych prym wiedzie ciemna oliwka z gatunku kalamata. Mimo że terenów sprzyjających uprawie roślin jest niewiele, ze względu na łagodny i ciepły klimat zbiory pszenicy, kukurydzy czy cytrusów są urodzajne. W jadłospisie Greków nie znajdziemy dużej ilości potraw mięsnych, jednak popularnością cieszy się baranina i koźlina.

Do spróbowania!

Grecki obiad zaczyna się od mezédes, czyli drobnych przekąsek. Najczęściej są to:

  • greckie gołąbki (dolmadákia) – ryżowe nadzienie zawijane jest w liście winogron. Gołąbki występują w wersji wytrawnej oraz słodkiej – z orzechami, rodzynkami oraz ryżem.
  • pierożki z ciasta filo, nadziewane serem feta lub szpinakiem;
  • tzatzíki – gęsty jogurt grecki z czosnkiem i ogórkiem, który spożywany jest jako osobna potrawa lub dodatek do dań mięsnych;
  • suwláki – mięsne szaszłyczki;
  • grillowane sery, a wśród nich pyszny halloumi.

Przekąski podaje się wraz z chlebkiem pita oraz oliwą, którą można dodawać absolutnie do wszystkiego.

Kuchnia grecka jest niezwykle aromatyczna – stosuje się tutaj mnóstwo świeżych ziół, np. oregano, tymianek, bazylię, rozmaryn. Mięso baranie zapiekane jest w pergaminie w towarzystwie rozmarynowych gałązek czy liści laurowych. Zioła dodaje się również do warzywno-mięsnych zapiekanek. Najpopularniejszą z nich jest musaka – plastry bakłażana, przekładane mięsem mielonym, czasem również ziemniakami, zapiekana z odrobiną sera na wierzchu.

Będąc w Grecji można skosztować najbardziej wyszukanych ryb. Do tych najdroższych należą leszcze złotogłowe, czerwone cefale oraz okonie morskie. Popularnością cieszą się steki z miecznika oraz grillowana dorada, makreli. Częstym widokiem przy tawernach są suszące się na sznurach ośmiornice. Mięso ośmiornicy najczęściej jest grillowane, jednak obcokrajowcom nie zawsze przypada ono do gustu.

Na deser!

Do filiżanki kawy świetnie pasować będzie baklawa, deser popularny w wielu krajach śródziemnomorskich. Baklawa przyrządzana jest z ciasta filo, którego cienkie warstwy przekładane są masą z orzechami, miodem oraz cynamonem. Deser zapieka się i posypuje zmielonymi na pył pistacjami.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram