Hiszpania od kuchni

Kuchnia Hiszpanii jest tak różnorodna, jak krajobraz tego kraju. I tak samo zachwycająca! Dzięki bliskości morza i oceanu ryb jest tu pod dostatkiem. Ciepły klimat sprzyja dojrzewaniu południowych warzyw i owoców, a także winorośli i oliwek. Niemal każdy region może się poszczycić własnymi specjałami, z których wiele oznaczonych jest i chronionych unijnym certyfikatem jakości DO (Denominación de Origen), co świadczy również o tym, że dany produkt został wytworzony w tradycyjny i naturalny sposób, charakterystyczny tylko dla danego gospodarstwa czy regionu w Hiszpanii. Należą do nich m.in. jamon serrano czy ser manchego.

Do najsłynniejszych tutejszych kuchni regionalnych należą: galicyjska, baskijska, katalońska, kastylijska oraz andaluzyjska.

Kuchnia galicyjska słynie z potraw przyrządzanych z ryb i owoców morza. Z tego regionu pochodzą słynne hiszpańskie tapas, papryczki nadziewane serem czy empaniady – pierożki z różnorodnymi nadzieniami.

Andaluzja znana jest przede wszystkim z szynki jamon Iberia, wytwarzanej z rasy czarnych świń iberyjskich. Stąd też pochodzi kiełbasa chorizo, a także paella z dodatkiem mięsa królików, ślimaków i ryżu. Andaluzyjski chłodnik, gazpacho, przygotowywany jest z papryki, pomidorów, ogórka i chlebowych grzanek.

W kuchni Katalonii prym wiodą ryby, owoce morza, oliwa i wino. W menu sporo jest dań z dorsza. Najsłynniejszym deserem jest krem kataloński.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram