Meksyk od kuchni

Chilli, wołowina, czerwona fasola, tortilla, kukurydza, nachos i czekolada – w powszechnym przekonaniu bardzo często do tych składników błędnie ogranicza się całe bogactwo kuchni meksykańskiej. Tymczasem jedzenie w Meksyku jest niezwykle rozmaite i różnorodne! Meksyk to miejsce, gdzie łączą się ze sobą elementy kuchni hiszpańskiej, kolumbijskiej, a nawet indyjskiej. To tu przenikają się wpływy Starego i Nowego Świata!

Składniki znane od zawsze

Historia niektórych składników, tak charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej, sięga pradawnych dziejów. Wanilia i czekolada – tak uwielbiane w Europie – dotarły do niej stosunkowo późno. Tymczasem w Meksyku znane były niemalże od zawsze, podobnie jak popularna tam do dziś kukurydza czy wiele gatunków ostrej papryki. Dawniej jednak kuchnia meksykańska opierała się głównie na egzotycznych owocach, słodkich ziemniakach, rybach, indyku oraz orzechach. Dopiero Hiszpanie i Francuzi przywieźli tam składniki, które kojarzymy z Meksykiem do dziś – ryż, wołowinę, kurczaki, pszenicę, cebulę i czosnek. W kuchni meksykańskiej zachowało się także wiele dań Azteków i Majów.

Kuchnia regionalna

Przyjmowanie, że kuchnia meksykańska jest jednolita w całym kraju, to duży błąd. W zależności od położenia geograficznego wyróżnia się wiele jej odmian. To, co nam kojarzy się z kuchnią meksykańską, to najczęściej dania tex-mex, pochodzące z północnego Meksyku. Ponieważ ta część kraju graniczy ze Stanami Zjednoczonymi, widać w niej znaczne wpływy z północy. Dania tego regionu są najczęściej proste i pożywne, a ich podstawę stanowią często mięsa, tortille oraz ser. Kuchnia centralna jest znacznie bogatsza pod względem różnorodności składników. Jest tu znacznie więcej warzyw i owoców, ryb oraz owoców morza. Prawdziwe bogactwo składników kryje w sobie jednak kuchnia południowego Meksyku. Region położony pomiędzy Oceanem Spokojnym a Morzem Karaibskim daje dostęp do wielu owoców morza oraz egzotycznych warzyw i owoców. W tym regionie także cenione są dania ze składników znacznie mniej popularnych w Europie, takich jak mrówcze jaja, pająki, pasikoniki oraz inne insekty.

Dobrze doprawione

Dania kuchni meksykańskiej charakteryzują się wyrazistym, intensywnym, często pikantnym smakiem. Wśród przypraw króluje tu chilli, dodawane niemalże do każdego dania (w połączeniu z czekoladą często występuje także w deserach). Zaraz po nim na liście najważniejszych przypraw Meksyku znajduje się czosnek, który występuje tu pod różną postacią – świeży, sproszkowany lub marynowany. Meksykanie równie chętnie korzystają z kminku, oregano i kolendry, a także… gorzkiego kakao.

Zasmakuj Meksyku!

Wybierając się na wycieczkę do Meksyku, warto próbować lokalnej kuchni, która jest wyjątkowa i niepowtarzalna w każdym regionie. Jest to dość łatwe, gdyż lokale gastronomiczne oraz budki z jedzeniem spotkać można niemalże na każdym kroku, a w dodatku samo jedzenie jest dość tanie i zwykle bardzo smaczne. Istotną informacją jest jednak to, że w restauracjach nie praktykuje się wynoszenia jedzenia poza lokal – należy zjeść wszystko na miejscu. Jest to jednak jedyna zasada, którą należy zapamiętać, gdyż kultura jedzenia w Meksyku jest odmienna – nikt nie zwróci uwagi na to, w której ręce trzyma się widelec lub czy przy budce z jedzeniem je się na stojąco. Chodzi przecież o to, żeby przede wszystkim było smacznie!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram