Portugalia

Przewodnik po kuchni portugalskiej

Portugalia to idealny cel dla osób głodnych przygód. I w ogóle dla głodnych!

Dlatego Kulinarne Biuro Podróży Lidla przygotowało moc atrakcji! W jeden tydzień zabierzemy Was do krainy portugalskich smaków. Wystarczy, że odpowiecie sobie na jedno pytanie…

Czy lubicie podróżować?

Portugalia to właśnie kraj największych podróżników. Stąd ruszały wyprawy dokonujące odkryć geograficznych, w wyniku czego Portugalia miała liczne kolonie na całym świecie. I działo się tak przez całe wieki historii. Lizbona jest jedną z najstarszych stolic w Europie, około 400 lat starszą niż Rzym. Dlatego to w Portugalii właśnie, przez całe wieki wykształcała się unikalna kuchnia, łącząca doskonałe, lokalne produkty z dodatkami i przyprawami z całego świata.

Przewodnik po kuchni portugalskiej - ryby

Wyprawę proponujemy zacząć od wyjątkowej jakości owoców morza. Narodową potrawą Portugalczyków jest bacalhau, czyli suszony i solony dorsz. Podawany jest on ponoć na 365 sposobów! Obok dorsza wielką popularnością cieszą się także grillowane sardynki sprzedawane bezpośrednio na uliczkach w Lizbonie. Warto też spróbować różnego rodzaju gulasze rybne lub warzywne.

Przewodnik po kuchni portugalskiej - sos piri-piri

Doskonałym przykładem obcych wpływów może być niezwykle tu popularny, piekielnie ostry sos piri-piri. Robiony jest z ostrych papryczek, które zostały sprowadzone z portugalskich kolonii w Afryce. Ale ostrzegamy. To propozycja tylko dla kulinarnych podróżników szukających ostrych wrażeń.

Przewodnik po kuchni portugalskiej - ser Sao Miguel

Tych, którzy wolą łagodniejsze smaki zachęcamy do dłuższego postoju przy desce pysznych, portugalskich serów. Słuchając tradycyjnego fado i pogryzając doskonały, dojrzewający 9 miesięcy ser Sao Miguel, można ponoć uchwycić esencję portugalskiego narodu. Kolejnym, obowiązkowym dla smakoszy serów przystankiem, są sery kozie. Produkowane przez miejscowych górali pozwalają doświadczyć bardziej tradycyjnych aspektów portugalskiej kuchni.

Portugalia to także zupy, a wśród nich tzw. zielona zupa (caldo verde) – zupa z zielonych warzyw z dodatkiem plasterków chouriço, rodzaju pikantnej kiełbasy. Sopa de pedra („zupa z kamienia”) przyrządzana jest z czerwonej fasoli, marchwi i kilku innych składników.

Przewodnik po kuchni portugalskiej - zielona zupa

A jeśli podróżujecie w pośpiechu (w końcu tyle do zwiedzania), spodobają się Wam – gotowana cieciorka, albo… bób. Choć to bazowe składniki wielu dań, są też doskonałą, szybką przekąską. Zwłaszcza bób zaskakuje swoją „innością”. W Portugalii jest bowiem długo namaczany w słonej wodzie, dzięki czemu ma wyjątkowy smak.

Ponoć mówi się, że kto chce zasmakować całego świata, najlepiej niech zacznie od Portugalii. My mówimy – to nic dziwnego ;-)

Poznaj Hiszpanię i Portugalię w jeden tydzień w sklepach Lidl!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram