Viva Italia!

Trudno nie zakochać się w smakach i aromatach kuchni włoskiej! Myśląc jednak o włoskich daniach, w pierwszej kolejności przychodzi nam do głowy pizza oraz makarony. Tymczasem kuchnia włoska jest niezwykle różnorodna i kryje w sobie więcej skarbów, niż moglibyście przypuszczać!

Minestrone i pomidorowa

W Włoszech szczególnie dwie cieszą się dużym powodzeniem. Pierwsza z nich – minestrone – to warzywna zupa podawana często z makaronem lub ryżem. Różni się nieco od polskiej „jarzynówki” – jej bazę stanowi najczęściej cukinia, papryka lub pomidory, a dodatkiem często jest fasola, fasolka szparagowa lub groszek. Jednak ile włoskich gospodyń, tyle przepisów na minestrone, dlatego trudno mówić o jednej, klasycznej recepturze.

Do popularnych we Włoszech zup należą także kremowe zupy pomidorowe, przygotowywane najczęściej z passaty, czyli przetartych pomidorów. Przyprawione oliwą z oliwek i świeżymi ziołami zapewniają zupełnie inne doznania niż nasza polska „pomidorówka”!

Z sercem do sera

Włochy słyną z ogromnego wyboru najróżniejszych serów, a włoscy kucharze chętnie wykorzystują je do przygotowania swoich potraw. Znajdziecie tu mnóstwo dań, w których ser stanowić będzie podstawę lub istotny dodatek. Przygotujcie się jednak na feerię smaków! Parmezan, mozzarella, gorgonzola, mascarpone, ricotta, pecorino czy grana padano – każdy z nich znajduje inne zastosowanie we włoskiej kuchni!

Ryż, makaron i kluski

O zamiłowaniu Włochów do makaronu nie trzeba nikomu mówić. Jednak trzeba przyznać, że mieszkańcom Półwyspu Apenińskiego pomysłów na kreatywne wykorzystanie makaronu nie brakuje! Oprócz prostych dań w postaci makaronu z sosem, Włosi słyną także z lasagne, czyli płatów makaronu przekładanych farszem, najczęściej mięsnym, cannelloni, czyli faszerowanych makaronowych rurek, a także tortellini – pierożków z ciasta makaronowego z różnego rodzaju farszami. Także ravioli – kuzyni polskich pierogów – przygotowywane są z ciasta makaronowego.

Oprócz makaronu Włosi równie chętnie zajadają się ryżem. Choć dziś dania risotto przypisuje się kuchni włoskiej, to historia głosi, że tego sposobu przygotowywania ryżu Włosi nauczyli się od Chińczyków. Risotto to nic innego jak danie przygotowane z ryżu podgotowanego w winie oraz bulionie z dodatkami, które nadają mu kremową konsystencję, np. z serem, masłem lub śmietaną. Do risotto często wykorzystuje się owoce morza, grzyby oraz warzywa.

Podczas pobytu we Włoszech stęsknionych za polską kuchnią ucieszy z pewnością danie o nazwie gnocchi. Gnocchi to bowiem niewielkie kluseczki z ziemniaków lub innego warzywnego purée, podobne nieco do dobrze nam znanych kopytek. Gnocchi jednak podawane są najczęściej z wytrawnymi sosami, w przeciwieństwie do polskich klusek, które często serwowane są także w wersji na słodko.

Frutti di mare

Nazwa „frutti di mare” pochodzi z języka włoskiego i oznacza po prostu owoce morza. Nic dziwnego, że to właśnie z Włoch pochodzi to znane na całym świecie określenie – kraj otoczony niemal ze wszystkich stron wodą musi specjalizować się w przygotowywaniu potraw z wyłowionych z niej skarbów. Owoce morza wykorzystywane są we włoskiej kuchni bardzo często – sprawdzają się doskonale w daniach z makaronu czy ryżu.

Cuda z mąki

Również mąka jest bardzo popularnym składnikiem w daniach włoskich. Oprócz makaronu i pizzy przygotowuje się z niej także focaccię, czyli rodzaj pieczywa, oraz piadinę – pszenny placek z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Włosi słyną również z wypieku pieczywa, które jest spożywane niemal do każdego posiłku.

Desery z Sycylii i nie tylko

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, najlepiej będzie wybrać się na Sycylię – ta wyspa słynie bowiem ze swoich doskonałych deserów. Możecie spróbować tu m.in. canollo, czyli chrupiących rurek z kremem z serka ricotta, lub cassaty – ciasta biszkoptowego z kremem z ricotty i owocami. Ricotta, jak i marcepan oraz bakalie stanowią podstawę wielu sycylijskich słodkości.

Nie znaczy to jednak, że pozostałe włoskie regiony nie mają się czym pochwalić. Wręcz przeciwnie! Północne Włochy chlubią się doskonałą panna cottą z najróżniejszymi dodatkami w postaci sosów, musów i świeżych owoców. Stolicą tiramisu, czyli podawanego na zimno deseru z biszkoptów i kremu z mascarpone, jest Wenecja, choć o tytuł ten walczą również Siena i Florencja. W Mediolanie natomiast zjeść można panettone, jednak tylko w okresie Bożego Narodzenia – jest to bowiem tradycyjna świąteczna babka z kandyzowanymi owocami i rodzynkami.

Będąc we Włoszech, warto spróbować również semifreddo, czyli mrożonego deseru, podobnego nieco do lodów.

Na zdrowie!

Dla dorosłych, na zwieńczenie włoskiej uczty, przyda się jakiś alkoholowy napój. We Włoszech prawie do każdego posiłku spożywa się wino, z którego kraj słynie, jednak jeśli macie ochotę na coś mocniejszego, to można tam skosztować także limoncello, czyli likieru na bazie cytryny lub grappy – włoskiej wódki z winogron. Na zdrowie!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram