
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Tygodnie tematyczne w Lidlu stanowią doskonałą okazję do wypróbowania potraw wywodzących się z innych krajów. W tym tygodniu zaczynamy świętować Tydzień Grecki, podczas którego na półkach Lidla znajdziesz wiele produktów, których z pewnością miałeś okazję spróbować podczas słonecznych wypraw na południowy kraniec Półwyspu Bałkańskiego. Z tej okazji do naszej kuchni zaprosiliśmy wybitnego greckiego kucharza, Lefterisa Lazarou.
Lefteris Lazarou jest związany z greckim projektem Kuchni Lidla, w ramach którego jego potrawy rywalizują z daniami Dimistrisa Skarmoutsosa. Lazarou jest mistrzem greckiej kuchni nie tylko ze względu na narodowość. W 1987 roku otworzył własną restaurację VAROULKO w Pireusie i jako pierwszy w swoim kraju serwował rodzimą kuchnię w ekskluzywnym wydaniu. Dołożył starań, by nauczyć swoich gości jedzenia nieznanych i rzadko spotykanych ryb, czyniąc z nich główny składnik dań. Wiele potraw Lefterisa odniosło tak wielki sukces, że uznawane są dziś za klasykę. Działalność restauracyjna kucharza przełożyła się na olbrzymi sukces – Lazarou w 2002 roku zdobył nagrodę w postaci gwiazdki Michelin. Po raz pierwszy w historii (i póki co ostatni) wyróżniono kucharza specjalizującego się w kuchni greckiej. Kucharz w ostatnich latach podróżował do Argentyny, Japonii, Stanów Zjednoczonych i Australii, jak również do wielu europejskich krajów, promując kulturę kulinarną Grecji.
Lefteris Lazarou, będąc w Polsce, przygotował razem z Karolem Okrasą doskonałą grecką musakę, podaną w towarzystwie wyśmienitej sałatki greckiej. Przypomnij sobie wakacyjne smaki dzięki oryginalnemu przepisowi kucharza!
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Pistacjowy sernik baskijski
- Jajka na miękko
- Śledzie po kaszubsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Świąteczne pierniczki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Mini burgery
- Piernik świąteczny
- Ryba z piekarnika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
Trwa ładowanie komentarzy