Lefteris Lazarou w Kuchni Lidla!

Tygodnie tematyczne w Lidlu stanowią doskonałą okazję do wypróbowania potraw wywodzących się z innych krajów. W tym tygodniu zaczynamy świętować Tydzień Grecki, podczas którego na półkach Lidla znajdziesz wiele produktów, których z pewnością miałeś okazję spróbować podczas słonecznych wypraw na południowy kraniec Półwyspu Bałkańskiego. Z tej okazji do naszej kuchni zaprosiliśmy wybitnego greckiego kucharza, Lefterisa Lazarou.

Lefteris Lazarou jest związany z greckim projektem Kuchni Lidla, w ramach którego jego potrawy rywalizują z daniami Dimistrisa Skarmoutsosa. Lazarou jest mistrzem greckiej kuchni nie tylko ze względu na narodowość. W 1987 roku otworzył własną restaurację VAROULKO w Pireusie i jako pierwszy w swoim kraju serwował rodzimą kuchnię w ekskluzywnym wydaniu. Dołożył starań, by nauczyć swoich gości jedzenia nieznanych i rzadko spotykanych ryb, czyniąc z nich główny składnik dań. Wiele potraw Lefterisa odniosło tak wielki sukces, że uznawane są dziś za klasykę. Działalność restauracyjna kucharza przełożyła się na olbrzymi sukces – Lazarou w 2002 roku zdobył nagrodę w postaci gwiazdki Michelin. Po raz pierwszy w historii (i póki co ostatni) wyróżniono kucharza specjalizującego się w kuchni greckiej. Kucharz w ostatnich latach podróżował do Argentyny, Japonii, Stanów Zjednoczonych i Australii, jak również do wielu europejskich krajów, promując kulturę kulinarną Grecji.

Lefteris Lazarou, będąc w Polsce, przygotował razem z Karolem Okrasą doskonałą grecką musakę, podaną w towarzystwie wyśmienitej sałatki greckiej. Przypomnij sobie wakacyjne smaki dzięki oryginalnemu przepisowi kucharza!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram