Lubczyk

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Ziele lubczyku od pradawna uchodzi za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków, a także przyprawę, która w magiczny sposób przyciąga miłość. Wierzono, że lubczyk potajemnie dodany do potrawy lub napoju ukochanego obudzi w nim pożądanie oraz silne miłosne uczucie.

Jak wygląda?

Lubczyk należy do rodziny selerowatych i jego liście wyglądają podobnie do naci selera – są duże, ciemnozielone, podwójnie lub pojedynczo pierzaste i zakończone wycięciami. Lubczyk wchodzi w skład przyprawy zwanej maggi, dlatego też często kojarzony jest z jej smakiem.

Jakie ma właściwości?

Lubczyk łagodzić może bóle menstruacyjne oraz zapobiegać chorobom prostaty. Dodatkowo lubczyk wpływa korzystnie na układ moczowy oraz może być stosowany jako środek wykrztuśny. Lubczyk poprawia również przemianę materii, łagodzi wzdęcia, niestrawność oraz inne dolegliwości trawienne.

Jak go stosować?

Lubczyk stosowany jest w kuchni głównie w formie surowej lub gotowanej. Liście mogą być używane jako dodatek do sałatek, wywarów, piklów, zup i gulaszów. Nasiona lubczyku wykorzystuje się jako przyprawę do sałatek lub pieczywa.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!