Marek Gogola zdradza sekrety piwa!

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Marek Gogola od 2012 roku prowadzi firmę Sztuka Degustacji, której misją jest kreowanie kultury odpowiedzialnego spożywania alkoholu w połączeniu z odkrywaniem magii i wyjątkowości chwil podczas degustacji szlachetnych trunków w gronie najbliższych i przyjaciół. Jego przygoda z piwem rozpoczęła się w trakcie studiów na Politechnice Łódzkiej, gdzie studiował biotechnologię. Podczas studiowania zagadnień z zakresu piwowarstwa po raz pierwszy zetknął się wówczas z profesjonalną oceną sensoryczną piwa. To właśnie wtedy praca profesjonalnego degustatora stała się marzeniem Marka Gogoli.

Zawodowo zajął się piwem 14 lat temu, podejmując pracę w Kompanii Piwowarskiej. Od pierwszych dni pracy uczestniczył w pracach panelu degustacyjnego najpierw jako obserwator, później jako początkujący sensoryk. Certyfikat profesjonalnego degustatora otrzymał po dwóch latach intensywnych szkoleń. Regularny udział w pracach panelu degustacyjnego oraz indywidualne zdolności zaowocowały w latach 2003-2007 wejściem w skład zespołu sensoryków SAB (South African Breweries, obecnie SABMiller plc) na poziomie europejskim.

Obecnie organizuje szkolenia, degustacje oraz spotkania, podczas których przybliża uczestnikom różnorodność gatunków i stylów piwnych. Bierze udział w projektach wspierających budowanie kultury piwnej, odkrywając potencjał smaku i zapachu tkwiący w każdym przedstawicielu piwnego gatunku. Przy okazji obala mity, które narosły wokół piwa i branży piwowarskiej. Jako niezależny sędzia realizuje pasję, uczestnicząc w ocenie piw wystawianych w konkursach domowych piwowarów. Uczestniczy także w kreowaniu nowych marek i wprowadzaniu ich na rynek.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!