Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Marek Gogola od 2012 roku prowadzi firmę Sztuka Degustacji, której misją jest kreowanie kultury odpowiedzialnego spożywania alkoholu w połączeniu z odkrywaniem magii i wyjątkowości chwil podczas degustacji szlachetnych trunków w gronie najbliższych i przyjaciół. Jego przygoda z piwem rozpoczęła się w trakcie studiów na Politechnice Łódzkiej, gdzie studiował biotechnologię. Podczas studiowania zagadnień z zakresu piwowarstwa po raz pierwszy zetknął się wówczas z profesjonalną oceną sensoryczną piwa. To właśnie wtedy praca profesjonalnego degustatora stała się marzeniem Marka Gogoli.
Zawodowo zajął się piwem 14 lat temu, podejmując pracę w Kompanii Piwowarskiej. Od pierwszych dni pracy uczestniczył w pracach panelu degustacyjnego najpierw jako obserwator, później jako początkujący sensoryk. Certyfikat profesjonalnego degustatora otrzymał po dwóch latach intensywnych szkoleń. Regularny udział w pracach panelu degustacyjnego oraz indywidualne zdolności zaowocowały w latach 2003-2007 wejściem w skład zespołu sensoryków SAB (South African Breweries, obecnie SABMiller plc) na poziomie europejskim.
Obecnie organizuje szkolenia, degustacje oraz spotkania, podczas których przybliża uczestnikom różnorodność gatunków i stylów piwnych. Bierze udział w projektach wspierających budowanie kultury piwnej, odkrywając potencjał smaku i zapachu tkwiący w każdym przedstawicielu piwnego gatunku. Przy okazji obala mity, które narosły wokół piwa i branży piwowarskiej. Jako niezależny sędzia realizuje pasję, uczestnicząc w ocenie piw wystawianych w konkursach domowych piwowarów. Uczestniczy także w kreowaniu nowych marek i wprowadzaniu ich na rynek.
Trwa ładowanie komentarzy