Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Marek Gogola od 2012 roku prowadzi firmę Sztuka Degustacji, której misją jest kreowanie kultury odpowiedzialnego spożywania alkoholu w połączeniu z odkrywaniem magii i wyjątkowości chwil podczas degustacji szlachetnych trunków w gronie najbliższych i przyjaciół. Jego przygoda z piwem rozpoczęła się w trakcie studiów na Politechnice Łódzkiej, gdzie studiował biotechnologię. Podczas studiowania zagadnień z zakresu piwowarstwa po raz pierwszy zetknął się wówczas z profesjonalną oceną sensoryczną piwa. To właśnie wtedy praca profesjonalnego degustatora stała się marzeniem Marka Gogoli.
Zawodowo zajął się piwem 14 lat temu, podejmując pracę w Kompanii Piwowarskiej. Od pierwszych dni pracy uczestniczył w pracach panelu degustacyjnego najpierw jako obserwator, później jako początkujący sensoryk. Certyfikat profesjonalnego degustatora otrzymał po dwóch latach intensywnych szkoleń. Regularny udział w pracach panelu degustacyjnego oraz indywidualne zdolności zaowocowały w latach 2003-2007 wejściem w skład zespołu sensoryków SAB (South African Breweries, obecnie SABMiller plc) na poziomie europejskim.
Obecnie organizuje szkolenia, degustacje oraz spotkania, podczas których przybliża uczestnikom różnorodność gatunków i stylów piwnych. Bierze udział w projektach wspierających budowanie kultury piwnej, odkrywając potencjał smaku i zapachu tkwiący w każdym przedstawicielu piwnego gatunku. Przy okazji obala mity, które narosły wokół piwa i branży piwowarskiej. Jako niezależny sędzia realizuje pasję, uczestnicząc w ocenie piw wystawianych w konkursach domowych piwowarów. Uczestniczy także w kreowaniu nowych marek i wprowadzaniu ich na rynek.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczona ryba po grecku
- Klasyczna sałatka grecka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Mini burgery
- Golonka pieczona po bawarsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Makówki śląskie
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sernik pistacjowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ryba z piekarnika
- Domek z piernika
- Burek ze szpinakiem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
Trwa ładowanie komentarzy