Marynaty suche i mokre do dań z grilla

Marynaty suche

  • Są to mieszanki przypraw lub rozdrobnionych suszonych ziół, bez dodatku oliwy, soku, octu czy wina, którymi nacieramy produkty, a następnie kładziemy je na grillu. 
  • Marynaty suche najbardziej nadają się do potraw przeznaczonych do krótkiego grillowania.
  • Produkty zamarynowane na sucho można grillować bezpośrednio po przyprawieniu lub pozostawić w marynacie na jakiś czas.

Marynaty mokre

  • Marynaty mokre lub inaczej zalewy przygotowuje się z przypraw, ziół w połączeniu z płynem, najczęściej winem, octem, oliwą, sokiem cytrynowym, sosem sojowym, ketchupem i wieloma innymi składnikami. 
  • Marynaty mokre do mięs powinny zawierać kwaśny składnik – np. ocet, wino, sok z cytrusów – oraz oliwę lub olej. Takie połączenie rozluźnia włókna mięśniowe i powoduje, że mięso nie jest twarde po upieczeniu. 
  • Produkty w marynacie mokrej zostawiamy na dłużej − mięso marynujemy całą noc, a nawet kilka dni, a ryby i warzywa kilka godzin. Czas grillowania zależy przede wszystkim od wielkości porcji mięsa, którą będziemy grillować. 
 

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram