Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Marynaty suche
- Są to mieszanki przypraw lub rozdrobnionych suszonych ziół, bez dodatku oliwy, soku, octu czy wina, którymi nacieramy produkty, a następnie kładziemy je na grillu.
- Marynaty suche najbardziej nadają się do potraw przeznaczonych do krótkiego grillowania.
- Produkty zamarynowane na sucho można grillować bezpośrednio po przyprawieniu lub pozostawić w marynacie na jakiś czas.
Marynaty mokre
- Marynaty mokre lub inaczej zalewy przygotowuje się z przypraw, ziół w połączeniu z płynem, najczęściej winem, octem, oliwą, sokiem cytrynowym, sosem sojowym, ketchupem i wieloma innymi składnikami.
- Marynaty mokre do mięs powinny zawierać kwaśny składnik – np. ocet, wino, sok z cytrusów – oraz oliwę lub olej. Takie połączenie rozluźnia włókna mięśniowe i powoduje, że mięso nie jest twarde po upieczeniu.
- Produkty w marynacie mokrej zostawiamy na dłużej − mięso marynujemy całą noc, a nawet kilka dni, a ryby i warzywa kilka godzin. Czas grillowania zależy przede wszystkim od wielkości porcji mięsa, którą będziemy grillować.
Trwa ładowanie komentarzy