Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Melisa jest rośliną najbardziej znaną ze swych właściwości uspokajających. Obecnie uprawiana jest na całym świecie. Roślina osiąga do 60 cm wysokości, ma zielone liście, wyglądem przywodzące na myśl liście mięty. Na wiosnę wypuszcza drobne biało-żółte kwiatki.
Rojownik, pszczelnik, matecznik, starzyszek, cytrynowe ziele – to inne nazwy melisy.
Jak jej używać?
Melisa kojarzy się bardziej z wyrobem leczniczym niż z ziołem, które stosuje się w kuchni. Listki melisy mają lekko cytrynowy posmak. Z tego względu idealne są do deserów. Przyozdabia się nimi napoje, koktajle, desery. Melisę stosuje się również przy produkcji wielu likierów. Współgra z pieczonymi mięsami oraz rybami. Listki świetnie komponują się ze świeżymi sałatkami. Melisa wraz z miętą tworzą wspaniały aromatyczny duet, który możesz dodawać do orzeźwiających napojów.
Jakie ma właściwości?
Melisa ma przede wszystkim działanie uspokajające. Pomaga przy bezsenności oraz w stanach napięcia nerwowego. Ma właściwości odprężające, rozkurczające. Olejki z liści melisy działają antyseptycznie. Napar z liści można stosować na skórę głowy przy łojotoku czy też stanach zapalnych.
Ciekawostki
Melisa to imię jednej z nimf w mitologii greckiej, które oznacza dosłownie „pszczołę”. Melisa jest rośliną miododajną – jej słodki zapach przyciąga pszczoły.
Trwa ładowanie komentarzy